Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Straffavgörande? John Guidetti tar en om han är på planen. Här är han i aktion under inhoppet mot Tyskland i Sotji.

Guidetti hoppas på svenska folkets stöd

Spelarna räcker upp händerna och anmäler sig frivilligt till en eventuell straffläggning. Samtidigt vädjar John Guidetti om stöd.

John Guidetti var en av straffskyttarna när U21-landslaget vann EM i Tjeckien 2015.

Sommarkvällen i Prag – tillsammans med andra erfarenheter – gör att 26-åringen tror sig veta vad som krävs när viktiga matcher ska avgöras med straffar, och en del av det som fordras är stöd från andra.

"Enorma trycket"

- Vi i laget backar dig oavsett och jag hoppas hela svenska folket också gör det, men man känner ändå det enorma trycket. Det är så mycket svårare att slå den straffen och det är därför inte alla gör mål, säger han.

- Därför ska man gå dit med fullt självförtroende och försöka stänka dit den, men missar man så missar man. Det är bättre fotbollsspelare än alla vi i det här landslaget som har missat straffar. Någon måste missa, förhoppningsvis är det inte vi.

Guidetti är en av spelarna som kan tänka sig att slå en av Sveriges straffar, om åttondelsfinalen mot Schweiz i S:t Petersburg kommer att avgöras på det sättet.

Albin Ekdal, Mikael Lustig och Gustav Svensson säger att de också kan tänka sig att vara en av straffskyttarna.

- Ja, men det är beroende på hur man känner sig efter 120 minuter och om man har ett självförtroende från matchen. Då kan jag absolut tänka mig att slå en straff, men det är svårt att svara på här. Det är helt andra tankar och känslor efter 120 minuter i ett VM, säger Ekdal som dock inte är en van straffskytt.

- Jag har inte lagt många straffar sedan ungdomstiden. Då var jag stabil. Efter Gothia Cup när jag var 14 har jag blivit petad som straffskytt.

"Gjort det förr"

Lustig:

- Det är upp till Janne (Andersson, förbundskapten). Vill han att jag ska ta en, så tar jag en. Jag har tagit några straffar, i Celtic, Rosenborg och U21. Jag har gjort det förr, och vill Janne ha mig...

Svensson väntas ersätta avstängde Sebastian Larsson i startelvan, och hans tankar inför ett eventuellt straffavgörande kan inte bli tydligare.

- Att jag ska ta en, självklart. Hundra procent. Även om jag inte har slagit många straffar i min karriär så räcker jag upp handen, säger han.

- Sedan är det väldigt enkelt att säga det nu, det är nog inte lika enkelt när det blir straffar. Men jag tar hellre chansen och tar den, och hoppas på det bästa.

Andersson bestämmer

Lagkapten Andreas Granqvist – som redan har gjort två straffmål i VM – ser sig själv som given på förbundskapten Anderssons lista. Han hoppas dock att matchen på S:t Petersburg-stadion är avgjord innan dess.

- Skulle det bli straffläggning är det Janne som tar ut vilka som ska slå och i vilken ordning. Vi får se hur det blir, säger han.

- Men jag är ganska bestämd med var jag ska slå mina straffar, och jag kommer vara lika bestämd i morgon (på tisdagen).

Janne Andersson:

- Generellt kan man säga så här: för mig är det en uttagning, precis som en laguttagning, och det är mitt ansvar att välja ut de spelare som ska prestera. Sedan är det upp till spelarna att göra så gott de kan, det är vad jag förväntar mig av spelarna, säger han.

- Jag kommer ranka straffskyttarna, hela truppen i princip, och sedan får vi se vilka som är på plan, hur situationen är när och om det har spelats 120 minuter. Vi har en klar plan hur vi ska hantera det.