Elias Petterssons spel uppskattas av Gretzky. Arkivbild.
Elias Petterssons spel uppskattas av Gretzky. Arkivbild.

Gretzky: Pettersson liknar mig

Ishockeylegendaren Wayne Gretzky hyllar Vancouvers stjärnskott Elias Pettersson, och ser en del av sig själv i honom.

ANNONS
|

I en intervju med kanadensiska Sportsnet berättar Wayne Gretzky – med 2857 poäng under 1487 matcher i sitt NHL-bagage – att det finns en del likheter mellan honom och den svenska rookien Elias Pettersson.

- Hockey är ganska fantastiskt, när spelare blir äldre och liksom försvinner ut ur strålkastarljuset så undrar man vem som kan fylla det där tomrummet, och det härliga är att det alltid kommer in nytt blod, säger han i en radiointervju med Sportsnet.

ANNONS

Bjuder upp till show

Sedintvillingarna var mer eller mindre inventarier i Vancouver, och var sådana stjärnor som lämnade ett vakuum efter sig, enligt Gretzky.

- Att se den här unga herren komma in och få i gång publiken och bjuda upp till show varje kväll för folket i Vancouver och Canucks fans är positivt.

"Mycket passion och energi"

Han konstaterar att Elias Pettersson inte är någon stor kille, och att han därför måste utnyttja sitt sinne för ishockey.

- Han är rolig att se och spelar med mycket passion och energi. Det är precis vad folket i Vancouver behöver för att gå vidare från Sedin-eran. Och han är uppenbarligen en gudagåva för tränarna, för han är väldigt mottaglig för coachning och har redan gjort mycket bra för organisationen, säger Gretzky i intervjun.

Han säger sig också se likheter mellan Pettersson och sig själv.

- Från mitt perspektiv har han många likheter med mig. Hans sinne för ishockey och hans spelskapande möjligheter är inte sämre än någon annans just nu. Det är antagligen därifrån jämförelsen kommer, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: NHL:s poängligavinnare

43 kanadensare, tre svenskar (Peter Forsberg, Henrik Sedin och Daniel Sedin), tre ryssar, en tjeck och en amerikan har vunnit NHL:s poängliga sedan den första säsongen 1917–1918. Sedan 1947–1948 tilldelas poängligavinnaren i grundserien Art Ross Trophy. Rekordet har inte oväntat Wayne Gretzky, som svarade för 215 poäng säsongen 1985–1986. Samma Gretzky har även rekordet vad gäller antalet vunna poängligor, med tio.

ANNONS