Hannah Green kysser segerpokalen efter sin seger i LPGA-mästerskapen.
Hannah Green kysser segerpokalen efter sin seger i LPGA-mästerskapen.

Green ny mästare på greenen

De blågula spelarna svingade bort sig i LPGA-mästerskapen i svenskbygderna utanför Minneapolis. I stället presenterade sig en ny majorvinnare – Hannah Green.

ANNONS
|

De svenska spelarna i LPGA-mästerskapen på Hazeltine National i Minnesota lyckades inte ta igen tappad mark och ta sig tillbaka till toppen under den sista speldagen.

Caroline Hedwall, som hade bäst slagläge av de blågula hoppen, inledde med en bogey och en dubbelbogey, och sedan var den söndagen förstörd. Att 30-åringen sedan fick till ett par birdies spelade mindre roll, då hon även avslutade tävlingen med en dubbelbogey för totalt sex slag över par i tävlingen – 14 slag och 52 platser bakom segraren Hannah Green.

Sagström spelade upp sig

Bäst, eller minst dåligt, gick det för Madelene Sagström, som efter en runda på ett slag under par slutade totalt fem över par och en 48:e plats. Det var två slag bättre än Pernilla Lindberg, som gick runt på 75 slag, tre över par, på söndagen.

ANNONS

Men alla tre var alltså långt efter tätstriden, som i praktiken avgjordes på det 16:e hålet.

Efter att ha haft ledningen från första dagen började oprövade Hannah Green svikta mitt i avslutningsrundan. Tre bogeys på fyra hål gjorde att en stabil ledning såg ut att försvinna med vinden på regnpinade och den stundom blåsiga banan.

- Då tänkte jag inte alls på hur det skulle gå efter 18 hål, bara på min (missade) putt på nian och att jag skulle hålla mig lugn, sade Green på presskonferensen efter tävlingen.

Och imponerande lugn höll den 114-rankade australiskan sig. På 16:e hålet sänkte hon en femmetersputt för birdie och behövde då "bara" gå de två avslutande hålen på par för att göra något hon aldrig gjort förut – att vinna en tävling på proffstouren.

Iskall avslutning

22-åringen skapade lite dramatik när inspelet mot 18:e green hamnade i en bunker. Men Green darrade inte på manschetten, hon lade upp bollen halvannan meter från hål och hade sedan inga problem att sänka putten för seger med ett slag före regerande mästaren Park Sung-Hyun.

ANNONS

- Jag visste att jag behövde göra par och att jag behövde sänka putten. Att jag lyckades med det var helt fantastiskt, säger Green, som inte bara vann sin första major, hon hade aldrig tidigare vunnit en tävling på LPGA-touren.

- Det är galet att jag står här nu. Jag har alltid siktat på att vinna en major, men att det skulle bli min första seger är inte klokt. Och jag som inte ens kände att svingen satt i början av veckan.

TT

Fakta: Senaste vinnarna

2019: Hannah Green.

2018: Park Sung-Hyun.

2017: Danielle Kang.

2016: Brooke Henderson.

2015: Park In-Bee.

2014: Park In-Bee.

2013: Park In-Bee.

2012: Feng Shanshan.

2011: Yani Tseng.

2010: Cristie Kerr.

2009: Anna Nordqvist.

ANNONS