Andreas Granqvist. Arkivbild.
Andreas Granqvist. Arkivbild.

Granqvist med i EM-kvaltruppen: "Långt kvar"

På förhand talades det om en blågul mittbackskris. Men när Janne Andersson presenterade EM-kvaltruppen fanns lagkaptenen Andreas Granqvist med – precis som Per Karlsson och Alexander Milosevic.

ANNONS
|

I förra veckan kom det tunga beskedet att Victor Nilsson Lindelöf lämnar återbud till kommande landslagsamling på grund av en ljumskskada.

Samtidigt har Andreas Granqvist brottats med ljumsk- och magmuskelsmärtor och den svenske lagkaptenen har spelat färdigt för Helsingborg fram till att den allsvenska serien tar sommaruppehåll.

Dessutom har Pontus Jansson dragits med skador i Leeds och mittbackens medverkan i landslagets möten med Malta och Spanien den 7 respektive 10 juni har länge varit osäker.

Mot den bakgrunden rådde det mittbackskris inför de stundande EM-kvalmatcherna.

"Känner mig trygg"

Men när truppen på måndagen presenterades fanns så väl Andreas Granqvist som Pontus Jansson med på listan. Den sistnämnde är redo för spel direkt, till skillnad från lagkapten Granqvist.

ANNONS

- Den infon vi har fått är att "Granen" blir bättre och bättre och det är fortfarande ganska långt kvar tills matcherna ska spelas så det kändes värt att ha med honom. Men procentsatsen, om han kan var med spela, är svår att bedöma, säger Janne Andersson och tillägger:

- Förhoppningen är att "Granen" ska hinna bli så bra att han kan spela. Jag känner mig trygg med de mittbackar som varit med tidigare och de som kommer in.

Med tanke på skadesituationen valde förbundskaptenen den här gången att ta med fem mittbackar, vilket gav utrymme för Alexander Milosevic, Nottingham Forest och – desto mer överraskande – AIK:s veteran Per Karlsson.

- Milosevic var med på januariturnén och var väldigt bra där, precis som han har varit i Nottingham. Per Karlsson är en spelare som jag har valt att inte ta ut i januariturnén eftersom han är lite äldre (33 år) och vi vet var vi har honom. Men han är följsam, snabb och kan vara en tillgång för oss.

ANNONS

Olsen fotskadad

Det finns även skadebekymmer på målvaktssidan, då förstemålvakten Robin Olsen har en fotskada. Även succéanfallaren mot Norge, Robin Quaison, är med i truppen – men är inte helt återställd efter en skada.

- Jag hoppas att han ska vara igång igen redan till helgen, säger Andersson.

Anfallaren John Guidetti är tillbaka efter att ha petats från EM-kvalstarten mot Rumänien och Norge.

TT

Fakta: EM-kvaltruppen

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Guingamp.

Försvarare: Niklas Hult, Aten, Mikael Lustig, Celtic, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Leeds, Filip Helander, Bologna, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Emil Krafth, Amiens, Per Karlsson, AIK, Alexander Milosevic, Nottingham.

Mittfältare och anfallare: Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Jakob Johansson, Rennes, Emil Forsberg, Leipzig, Jimmy Durmaz, Toulouse, Albin Ekdal, Sampdoria, Marcus Berg, Al Ain, Viktor Claesson, Krasnodar, Alexander Isak, Willem II, Sebastian Andersson, Union Berlin, Robin Quaison, Mainz, John Guidetti, Deportivo Alavés.

Fakta: Så avgörs EM-kvalet

Sverige spelar i grupp F, där även Norge, Rumänien, Spanien, Malta och Färöarna ingår. Ettan och tvåan i gruppen är klara för EM 2020, som avgörs i flera europeiska städer. Om Sverige misslyckas med att ta någon av de två topplaceringarna väntar ett playoff om en EM-plats, tack vare gruppsegern i Nations League.

Hela spelschemat för Sverige:

23 mars: Rumänien (hemma) 2–1.

26 mars: Norge (borta) 3–3.

7 juni: Malta (h).

10 juni: Spanien (b).

5 september: Färöarna (b).

8 september: Norge (h).

12 oktober: Malta (b).

15 oktober: Spanien (h).

15 november: Rumänien (b).

18 november: Färöarna (h).

EM-slutspelet 2020 spelas i tolv städer; Baku, München, London, Rom, S:t Petersburg, Amsterdam, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin och Glasgow. Öppningsmatchen spelas på Olympiastadion i Rom och finalen avgörs på Wembley i London.

ANNONS