Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Granqvist och Jessica Samuelsson tilldelas priset årets back på Fotbollsgalan.

Granqvist blågula väg till Guldbollen

Andreas Granqvist debuterade i landslaget med ett inhopp i andra halvlek mot Jordanien i januari 2006. Nästan tolv år senare var han en starkt bidragande orsak till att landslaget nådde sitt första VM på lika många år.

Granqvist belönades med Guldbollen, svensk fotbolls finaste utmärkelse till en herrspelare, vid Fotbollsgalan i Globen.

Efter debuten på vinterturnén i Abu Dhabi dröjde det ett och ett halvt år till nästa inhopp, mot Montenegro i en träningslandskamp.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck tog ut honom i EM-truppen 2008, men mittbacken såg mästerskapet från bänken.

I slutet av Lagerbäcks epok och i början av Erik Hamréns var Mellberg och Daniel Majstorovic ett givet mittbackspar. Granqvist fick nöja sig med några enstaka tävlingsmatcher.

Mellbergs partner

I början av 2012 slet Majstorovic av korsbandet i Zagreb och Granqvist matchades in som Mellbergs partner till EM-slutspelet. "Granen" spelade samtliga tre matcher i Kiev, men två som högerback sedan Mikael Lustig gått sönder.

Mellberg tackade för sig efter EM och Granqvist gick in i VM-kvalkampanjen som mittback tillsammans med Jonas Olsson.

Efter 1–2-förlusten mot Österrike i juni 2013 splittrades paret. Delvis på grund av skador och avstängningar följde en lång period av olika mittbackskonstellationer. Hamrén bollade med kvartetten Granqvist, Olsson, Mikael Antonsson och Per Nilsson.

Bänkades

De två sistnämnda fick förtroendet i det misslyckade VM-playoffspelet mot Portugal hösten 2013 där Granqvist bänkades. Lagom till EM-kvalet hösten därpå var Granqvist inne i startelvan igen och där har han varit ett självklart val sedan dess.

När Janne Andersson tillträdde sommaren 2016 utsåg han omedelbart Andreas Granqvist till lagkapten. Han spelade samtliga matcher i kvalet och playoff till VM i Ryssland nästa år.