Luleå vann mot Linköping i SDHL-premiären.
Luleå vann mot Linköping i SDHL-premiären.

Grahn imponerade i finalrepris

Luleå började den nya SDHL-säsongen precis som den förra – med seger över Linköping. Det kan laget tacka nyförvärvet, landslagsmålvakten Sara Grahn för.

ANNONS
|

Det 29-åriga landslagsesset lade timmarna innan nedsläpp ut en bild på sig själv på Instagram i Luleåmundering och skrev att det "aldrig har känts bättre än med detta gäng”.

Sedan gick hon ut och spikade igen i sin debut för nya klubben och tog samtliga 33 skott.

Trots en hel del nervositet inför.

- Jag var faktiskt jättenervös, det brukar jag inte vara. Så jag undrade vad det var för fel på mig. Men så fort pucken släpptes kände jag mig lugn och trygg, sade hon.

ANNONS

"Ruskigt illa ute"

Grahn var het genom hela matchen, men gjorde flera viktiga räddningar i början när ett heltänt hemmalag skapade flera vassa lägen.

- Vi är ruskigt illa ute, de sköljer över oss i första perioden och Sara Grahn står i vägen och ger oss chansen att vinna en sån här match, sade Glader.

Sara Grahn lämnade i våras Brynäs efter åtta säsonger i klubben, frustrerad och besviken över att Gävleklubben inte satsar ordentligt på sitt damlag.

Det gör Luleå. Klubben jagar sitt andra raka SM-guld och det tredje på fyra år.

- Det är så fantastiskt roligt att spela hockey just nu. Jag är väldigt stolt över att få vara en del av det här laget. Jag njuter bara där ute, sade hon.

Trippelguldvinnare målskytt

Luleå fick efter den skakiga första perioden ordning på spelet i andra och tog då greppet med två mål.

ANNONS

Rebecca Stenberg gjorde 1–0 efter 7.24 sedan hos iskallt överlistat Linköpings nya målvakt Evelina Suonpää, tredjemålvakt för Finland i OS, i ett friläge sedan Jenni Hiirikoski slagit en öppnande passning.

Stenberg har vunnit SM-guld tre år i rad med Luleå, Djurgården och sedan Luleå igen i våras.

I slutet av andra perioden sköt Nathalie Ferno 2_0 i numerärt överläge sedan Suonpää släppt en retur rakt ut.

Josefine Høegh Persson fastställde 3–0 i tom bur med 20 sekunder kvar av matchen.

Den räddning Sara Grahn var mest nöjd över kom i tredje perioden.

Linköpingsforwarden Linnea Johansson fick friläge från egen blålinje och försökte finta, men Grahn följde lugnt och säkert med och tog avslutningen med plocken.

- Den var fin, den var jag riktigt nöjd med, sade hon med ett leende.

Grahn vann målvaktsmatchen klart och Linköping hade behövt poängdrottningen Lara Stalder som saknades på grund av skada.

Luleå har en intensiv säsongsstart med tre matcher på tre dagar. Nu väntar matcher i Stockholm mot AIK (lördag) och Djurgården (söndag).

ANNONS
TT

ANNONS