Göteborgsvarvet ställs in – igen

Med bara två och en halv vecka kvar till Göteborgsvarvet kommer chockbeskedet.
– Den ökade smittspridningen i regionen sätter tyvärr käppar i hjulet för ett fysiskt genomförande, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs Friidrottsförbund i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Under tisdagen kunde GP berätta att Göteborgsvarvet fortfarande inte fått de nödvändiga tillstånden för att arrangera Göteborgsvarvet. Frågorna kring hur uppemot 40 000 löpare ska kunna samlas – utan att trängas – har enligt Länsstyrelsen och polisen ännu inte besvarats på ett tillfredsställande sätt.

LÄS MER:Hur påverkas du av att Göteborgsvarvet ställs in?

Samtidigt larmar vården om att smittan åter ökar i Sverige, och regeringen har tidigare slagit fast att det ännu inte är aktuellt att ytterligare lätta på restriktionerna. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg uttryckte nyligen stor oro inför Varvet när han sa:

– Vi har ju slappnat av lite allmänt vad gäller pandemin, men vi ser nu hur smittotalen stiger igen och det kan ta fart ganska snabbt igen. För det är trots allt många som inte är vaccinerade. När många människor samlas är det lätt att man glömmer bort de här sakerna, och det är absolut min oro.

ANNONS

LÄS MER:Smittskyddsläkarens oro inför Varvet: ”Jag är bekymrad”

”Oerhört dramatiskt för förbundet”

Allt detta göra att ledningen för Göteborgsvarvet nu väljer att stoppa loppet, enligt uppgifter till GP. Uppgifterna bekräftas senare av Göteborgs Friidrottsförbund.

– Det är oerhört tungt för oss arrangörer, för alla deltagarna, funktionärerna och Göteborg som stad att vi inte kan genomföra Göteborgsvarvet i dess ursprungliga format. Den ökade smittspridningen i regionen sätter tyvärr käppar i hjulet för ett fysiskt genomförande, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs Friidrottsförbund i ett pressmeddelande.

Göteborgsvarvet ställdes in även 2020, och i år sköts det upp från maj till september – en åtgärd som man trodde skulle räcka eftersom vaccineringen kom igång i våras. Men bedömningen med bara drygt två veckor kvar till loppet är nu att det inte går att genomföra alls.

Claes Mangelus, medicinskt ansvarig tävlingsläkare för Göteborgsvarvet, säger i pressmeddelandet:

– Vi har hela tiden haft en bra och givande dialog med Folkhälsomyndigheten, Polisen och sjukvården. Prognoserna för att loppen skulle kunna arrangeras har varit goda, men dagens verklighet och den negativa utvecklingen i närtid gör att det inte är försvarbart att arrangera evenemang i den här storleken just nu. Pandemin pågår, smittspridningen ökar återigen och belastningen på vården är fortsatt hög, så efter en helhetsbedömning var beslutet att ställa in årets folkfest det enda rätta.

ANNONS

Blir ett digitalt varv

Göteborgs friidrottsförbund arrangerar Varvet, som omsätter mångmiljonbelopp, och sa i en intervju i tisdagens tidning att ett inställt lopp kommer att bli en mycket tung ekonomisk smäll för förbundet.

– Den tanken är svindlande att fundera på. Om vi skulle behöver ställa in hamnar vi i ett helt nytt läge. Det är oerhört dramatiskt för Göteborgs friidrottsförbund. Det är svårt i dag att helt överblicka konsekvenserna, sa Martin Bergman.

Göteborgs friidrottsförbund skriver i sitt pressmeddelande om det inställda Varvet att ”alla anmälda deltagare till Göteborgsvarvet kommer att flyttas över till ett digitalt genomförande, som självklart kommer att ge medalj och ett officiellt seedningsgrundande resultat i Göteborgsvarvet 2021”.

– Vi ber att få återkomma inom kort med mer information och detaljer för både Göteborgsvarvet och övriga lopp, men vårt mål och ambition är att vi ändå ska kunna skapa en minnesvärd löparfest tillsammans även om alla inte kan vara på samma ställe, säger Jahja Zeqirai.

Omkring 35 000 löpare var anmälda till årets Göteborgsvarv. Även Varvetveckans övriga lopp – samt marathonloppet den 19 september – ställs in.

LÄS MER:Göteborgsvarvets problem: Saknar tillstånd med två veckor kvar

ANNONS