Det blev tredje gången gillt för AIK-anfallaren Henok Goitom mot Elfsborg.

Goitom slutade missa – då vann AIK

Ena stolpen, andra stolpen – och färdigmissat. AIK dominerade, kombinerade och skapade chanser. Till slut kunde Henok Goitom inte undvika att bli segerskytt.

|

Det var svart och gult på ena sidan, gult och svart på den andra.

Där slutade likheterna mellan lagen på Friends arena.

För avståndet mellan AIK och Elfsborg är för närvarande milsvitt – eller i stort sett en hel allsvensk tabell. Och det är enklare att spela fotboll som obesegrade serieledare med bröstkorgar uppumpade av självförtroende än balanserande på kvalstreck med huvuden fyllda av tvivel.

Mest lyste det om Kristoffer Olsson, och inte bara för hans skor i ilsket orange. Utrustad med fältherrens blick slog AIK-mittfältaren den första bollen som kunde, eller borde, ha resulterat i ett ledningsmål innan matchuret hade tagit sig till två minuter. Men när Daniel Sundgren och Henok Goitom hade kombinerat färdigt räddades Elfsborgs målvakt Kevin Stuhr Ellegaard av sin vänstra stolpe.

"Flyger fram"

Därifrån blev det en väntan på att AIK skulle få utdelning på spelövertaget – och på att Goitom skulle göra mål.

Elfsborg höll emot relativt bra fram till paus, då det fortfarande var mållöst.

- Vi äger matchen men har inte tillräckligt mycket tålamod. Vi försöker tvinga fram chanserna. Men vi har tränat stenhårt och vet att vi har mer kraft än motståndarna i andra halvlek. Första kvarten (efter paus) flyger vi fram. Det är de inte beredda på, säger Goitom.

Lagkaptenen fick sin andra jättechans lite mer än fem minuter in i andra halvlek. Med nära nog ett övergivet mål framför sig placerade han bollen i Stuhr Ellegaards högra stolpe.

Mycket kvar

Möjligen började supportrarna där och då att tänka oavgjorda tankar men när Tarik Elyounoussi serverade Goitom läge nummer tre var det färdigmissat. I den 58:e minuten rullade han in 1–0 för AIK – ett resultat som trots stort hemmatryck och ytterligare några bra lägen, samt en kvitteringschans för Per Frick, stod sig matchen ut.

AIK har därmed tre poäng tillgodo på Hammarby i toppstriden, med en match mer spelad.

- Det är bra att vi är där vi är men det är 13 matcher kvar. Det är ganska mycket. Alla i toppen har bra form och alla vinner sina matcher, säger Goitom.

Elfsborg har förstärkt truppen de senaste dagarna, men varken förra AIK-anfallaren Chinedu Obasi eller danske mittfältaren David Boysen fanns med i laget på Friends arena. Däremot tog Boysens landsman Frederik Holst plats till höger i backlinjen.

- Vi gjorde allt för att få med oss poäng och jag är väldigt nöjd med spelarnas insats men AIK gör en väldigt bra match, säger tränaren Jimmy Thelin.