Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Italienskan Sofia Goggia vann inte säsongens sista världscuptävling i störtlopp. Men andraplatsen bakom Lindsey Vonn räckte ändå för att säkra totalsegern i störtloppscupen.

Goggia och Feuz tog hem störtloppscupen

Lindsey Vonn avslutade störtloppssäsongen med ännu en seger. Men det räckte inte. Sofia Goggia blev tvåa och vann störtloppscupen med ynka tre poängs marginal.

Vonn har tagit hem störtloppscupen åtta gånger sedan 2008. Men den här säsongen fick hon till slut se sig slagen.

Amerikanskan vann visserligen säsongens sista tävling i disciplinen, i Åre, men hennes 43:e störtloppsseger i karriären räckte ändå inte för att passera Sofia Goggia i sammandraget.

- Jag visste att allt hängde på hur hon körde. Hon körde bra och hon förtjänar titeln, säger Lindsey Vonn till SVT.

Tog OS-guld

Italienskan blev tvåa, sex hundradelar bakom Vonn, och det var precis tillräckligt för att hålla amerikanskan bakom sig. Det är Sofia Goggias första totalseger i en världscupdisciplin, och avslutar en säsong som också gav ett OS-guld i störtlopp i Pyeongchang.

- Jag har haft en fantastisk säsong som bara har blivit bättre med OS-guldet och allt. Det var verkligen svårt att hålla koncentrationen uppe i dag, tankarna for runt i huvudet. Så jag är extremt tacksam för det här, säger Sofia Goggia till SVT.

En tröst för Lindsey Vonn är att hon närmar sig Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar. Segern i Åre var hennes 82:a i världscupen.

"Mitt största mål"

- Jag har chansen att ta en ny seger i morgon (super-G). Och nästa år hoppas jag definitivt slå rekordet. Men allt tävlande har slitit hårt på mitt knä, så det beror på hur det fungerar, säger Lindsey Vonn.

- Men Ingemars rekord är mitt största mål från och med nu.

Trea blev amerikanskan Alice McKennis, 28 hundradelar bakom sin landsmaninna.

Även herrsidan fick en förstagångsvinnare av störtloppscupen. Schweizaren Beat Feuz hade redan greppet om titeln men såg för säkerhets skull till att hålla enda utmanaren, Norges Aksel Lund Svindal, bakom sig.

Han blev trea bakom den österrikiska duon Vincent Kriechmayr och Matthias Mayer som delade på segern, fyra hundradelar före Feuz. Aksel Lund Svindal blev fyra, tolv hundradelar från segern.