Taekwondostjärnan Nikita Glasnovic, 22, gick en match om bronset vid OS i Rio de Janeiro i fjol. Närmast väntar VM i Sydkorea för världstrean.
Taekwondostjärnan Nikita Glasnovic, 22, gick en match om bronset vid OS i Rio de Janeiro i fjol. Närmast väntar VM i Sydkorea för världstrean.

Glasnovic: "Jag har min familjs stöd"

Inget kan rucka på drömmen om OS i Tokyo 2020. Inte ens att Nikita Glasnovic, 22, står utan stöd från såväl SOK som sitt eget förbund.

ANNONS
|

I bilen till en träning får en tonårig Nikita Glasnovic några frågor av sin pappa och tränare.

- Vill du verkligen satsa på taekwondo? Vill du till OS? Jag måste veta det – för det är något som hela familjen kommer att gå in för. Jag kommer att ge allt av mig själv. Vill du ge allt av dig själv? säger Mario Glasnovic.

ANNONS

"Satsning fullt ut"

Trots att Nikita Glasnovic i princip är född och uppvuxen på pappans kamsportsklubb Toigye i Malmö var det i brytningen mellan grundskolan och gymnasiet inte alls givet för henne att satsa på sporten.

- Men jag svarade att jag ville satsa på detta. Och sedan den dagen har det varit en satsning fullt ut. Jag gör allt som krävs för att bli bättre och komma dit jag vill, säger hon.

Den 18 augusti 2016 i Carioca Arena 3 i Rio de Janeiro. På mattan ska Nikita Glasnovic gå en match om OS-bronset i 57-kilosklassen. På läktaren sitter pappa Mario, mamma Margita och lillebror Leon.

- Det var en sådan känsla att ha dem på plats. Innan tävlingen fick jag vara med dem en stund. Det gav mig en sådan energi. Det var ju bara kärlek rakt igenom, säger 22-åringen.

ANNONS

"Bästa versionen av mig"

I bronsfinalen blev dock iranskan Kimia Alizadeh för svår.

- Det är klart att man var lite deppig. Det är ju en så lång uppladdning till OS och man har kämpat så mycket för att ro hem det. Man vill ju ha den där medaljen. Jag åkte ju inte dit för att gå någon enstaka match bara.

Samtidigt kände Glasnovic att hon hade gett allt nere i Brasilien.

- Det var jag i OS – det var den bästa versionen mig själv. Sedan vet jag att det finns plats för att utvecklas. Jag har potential att ta medalj på ett OS. Det handlar bara om att jag behöver träna rätt och göra rätt de kommande åren. Det var den inställningen jag hade till Rio – jag visste ju att jag skulle fortsätta. Och jag tror att det gjorde mig också mer avslappnad inför tävlingsdagen.

ANNONS

Föräldrarna jobbar extra

Drygt 300 dagar senare laddar Glasnovic för VM i Sydkorea, men det långsiktiga målet har alltid varit OS i Tokyo 2020. Just nu är dock vägen dit tuffare än någonsin. Under 2017 erhåller hon – i likhet med andra svenska sommarolympier – inget stöd från Sveriges olympiska kommitté (SOK). Glasnovic har inte heller något stöd från Svenska taekwondoförbundet.

- Just nu får jag jobba extra och försöka få ihop det. Mina föräldrar har också börjat jobba extra så att vi ska kunna ha råd att åka utomlands så att jag kan upprätthålla min position på världsrankningen, säger världstrean och fortsätter:

- Åren när jag fick stöd av SOK var jättebra och det underlättade mycket, men det är fortfarande jag och min familj som har gjort jobbet.

Närmast vill Malmöbon ta sin första VM-medalj på seniornivå. Till slut blev hon ändå uttagen till den svenska truppen av taekwondoförbundet.

ANNONS

- Men min pappa får inte åka med som min coach. För att de inte gillar honom, antar jag.

Vill hitta OS-känslan

På torsdag går 22-åringen upp på tävlingsmattan i Muju.

- Jag vill bara göra en match bättre än förra gången – ta ett steg till. Hitta den där glädjen som jag hade under OS. Hitta kicken och känslan jag hade där – för jag tror att du kan gå långt på den, säger Nikita Glasnovic.

TT

Fakta: Nikita Glasnovic

Född: 17 januari 1995 i Malmö.

Familj: Pappa Mario, mamma Margita, lillebror Leon.

Bor: Malmö.

Gör: Taekwondospelare, journalist/redaktör på ungdomstidningen Gatans röster, jobbar extra på restaurang, studerar på universitet.

Klubb: Toigye.

Världsrankning: 3:a i 57-kilosklassen (4:a officiellt, men trean Eva Calvo, Spanien, har bytt viktklass).

Främsta meriter som senior: EM-silver 2016, OS-femma 2016, brons Europeiska spelen 2015, EM-brons 2014, EM-guld i olympiska viktklasser 2015, tre Grand Prix-brons 2014 och 2015.

Aktuell: Medaljhopp i taekwondo-VM i Sydkorea, som pågår 24–30 juni.

Fakta: Glasnovic om...

...förändringarna i hennes viktklass (57 kilo):

- Både spanjorskan Eva Calvo (OS-silver) och iranskan Kimia Alizadeh, som jag förlorade bronsmatchen mot i OS, har lämnat viktklassen. Det var två väldigt starka spelare, som jag hade stora problem med på grund av deras längd. Men det är fortfarande en jättetuff klass och Jade Jones (OS-guld 2012 och 2016) är ju kvar.

...betydelsen av att vara i rätt viktklass:

- De som har tagit beslutet att byta viktklass tycker jag har fattat ett sunt beslut. Det är viktigt att göra sporten lite mer hälsosam. Man såg en trend att alla bara blev längre och längre, och smalare och smalare i min viktklass. Det måste finnas en hälsoaspekt, för det finns ju ett liv efter taekwondon också.

...hennes inställning vid tävlingarna i OS i Rio de Janeiro i fjol:

- Jag tänkte inte på att det var OS. Jag var jätteavslappnad, men det var så mycket roligare än alla andra tävlingar. Det var speciellt och jag tänkte: "det är det här du kanske kommer att berätta för dina barnbarn någon dag och då vill du göra bra ifrån dig. Då vill du bara att det ska vara ett positivt minne".

Fakta: Taekwondo-VM

Taekwondo-VM pågår 24–30 juni i Muju, Sydkorea.

Sverige representeras av Nikita Glasnovic, 57 kilo (tävlar 29/6), och Elin Johansson, 62 kilo (30/6), på damsidan samt Omar Chehade, 87 kilo (28/6), och Niklas Kovacevic, 80 kilo (30/6), på herrsidan.

Svenskan Paula Rouhi klarade inte invägningen i 53-kilosklassen och diskvalificerades.

OS-deltagaren Glasnovic är det främsta svenska medaljhoppet som tredjeseedad i VM och svenskan står över den första omgången.

Elin Johansson har gått ner från 67-kilosklassen till 62-kilosklassen sedan OS i fjol och den tidigare världsettan har därmed tappat sina rankningspoäng från den tidigare klassen. Johansson möter i den första omgången Lucero Gomez, Colombia. Vid vinst där väntar världsettan Irem Yaman, Turkiet, i nästa omgång.

ANNONS