Mikael Wikstrand klappas om efter Sveriges 4–0-mål.
Mikael Wikstrand klappas om efter Sveriges 4–0-mål.

Glödhet kedja bakom premiärsegern

En glödhet kedja lyfte Tre Kronor i OS-premiären mot Norge. Dennis Everberg gjorde ett mål och en assist och hans kedja stod för sex poäng i 4–0-segern.

ANNONS
|

I sällskap med Linus Omark (tre assist) och centern Anton Lander (ett mål) hade kedjetrion en riktigt produktiv start på OS-turneringen.

Formationen var nyckeln till segern tillsammans med målvakten Viktor Fasth, som var hundraprocentig och tog 17 skott.

Samtidigt som skidskytten Hanna Öberg fick till en ordentlig fullträff och skapade guldyra och Charlotte Kalla fixade ett silver i längdåkningen var Norgematchen startskottet för en annan svensk guldkandidat.

Det var inte direkt guldvibbar över Tre Kronor i premiären.

Men det är ju först i nästa vecka laget ska vara som bäst.

ANNONS

"Mer tålmodiga"

Efter en stark första period med 2–0-ledning och 14–1 i skott klingade det av i andra perioden då Norge tog över.

- Vi kom ut taggade till tusen, det gäller bara att fortsätta med det i 60 minuter. Vi måste bli lite mer tålmodiga när vi sätter press på motståndarna. Det gjorde vi inte i andra perioden, sade KHL-forwarden Dennis Everberg, som spelar för Neftechimik.

Trots det erfarna Tre Kronor-laget är 24 av 25 spelare i truppen OS-debutanter. Everberg, som vann VM-guld i våras, erkände att han var pirrig inför:

- Lite grann, man har varit det sedan man kom till OS-byn, det här har man ju drömt om sedan man var liten. Det känns extra att man tävlar för sitt land när man träffar alla andra idrottare och vi var ju och kollade på skidorna häromdagen.

ANNONS

Avgjorde i tredje

Starten var det som sagt inget fel på.

Pär Lindholm sköt 1–0 redan efter 5.29 och drygt tio minuter senare satte Anton Lander en retur fram till 2–0 sedan Everberg brutit in i zon. Han fick en assist till det målet från början, men den ströks senare.

I stället kom hans poäng i den tredje när det fortfarande var lite svajigt i svallvågorna från mittperioden.

Everberg sköt 3–0-målet och hade sedan en assist på Mikael Wikstrands 4–0. De målen kom inom loppet av 22 sekunder.

- När vi får 3–0 känns det som det avgör. Det var en grym passning från Omark och en skymning framför mål, då behöver inte skottet vara så hårt, sade han.

Förutom den dåliga mittperioden måste också det svenska powerplay-spelet förbättras. Trots drygt åtta minuter i numerärt överläge, varav 1.30 i fem mot tre, blev det ingen utdelning.

Sverige möter Tyskland i sin nästa match på fredagen.

Gangneung, TT:s utsände

ANNONS