Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Glädjebeskedet: Halmstad får tillbaka SM-veckan

Coronapandemin stoppade sommarens SM-vecka i Halmstad.
Men nu kommer ett glädjande besked – Halmstad får en ny chans nästa sommar i stället.
– Jättekul. Vi kan nästan bara öppna boken och fortsätta där vi slutade, säger Johnny Ewerstein, projektledare för SM-veckan i Halmstad.

Mellan den 24-30 juni i år skulle Halmstad ha stått som värd för SM-veckan sommar för tredje gången.

Mästerskapet har lockat stora namn som Charlotte Kalla, Sarah Sjöström och Angelica Bengtsson till Halmstad tidigare och i år skulle totalt 37 olika sporter, varav sex parasporter, kora sina mästare.

Men coronapandemin gjorde att både vinterns och sommarens multisportmästerskapet ställdes in. Halmstad kommun var dock tydliga med att man ville försöka arrangera mästerskapet nästa sommar i stället och lämnade in en avsiktsförklaring till Riksidrottsförbundet.

Efter att Linköping, som egentligen skulle arrangera SM-veckan sommar 2021, och Umeå sommaren 2022, gått med på att skjuta fram sina SM-veckor ett år får Halmstad sin önskan uppfylld.

– Alla parter har visat stor förståelse och verkligen gjort sitt yttersta för att hitta den bästa lösningen för evenemanget i en tid när ingenting är som vanligt. Vi är väldigt ödmjuka och tacksamma inför den lösningsorienterade inställningen samtliga parter, såväl specialidrottsförbund som kommande värdstäder, uppvisat i en svår situation, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig SM-veckan på Riksidrottsförbundet i ett pressutskick.

SM-veckan bidrar till näringlivet och föreningar

Johnny Ewerstein, som är lokal projektledare för SM-veckan i Halmstad, är glad över beskedet.

– Det känns jättekul. Både för näringslivet och föreningar som har det tufft så får de vara med och arrangera ett evenemang igen vilket känns väldigt positivt. SM-veckan bidrar mycket till båda delar så det känns jättebra, säger Johnny Ewerstein.

Han konstaterar att man kommer ha nytta av det grundarbete som redan är gjort.

– Nu har vi dokumenterat så pass bra att vi nästan bara kan öppna boken och fortsätta där vi slutade. Det blir så klart en period i höst där vi ska komma fram till vilka arenor vi ska vara på. Allting blir inte bara copy paste utan det blir lite förändringar med nya förutsättningar. Men vi kan så klart dra nytta av jättemycket som påbörjats.

Ewerstein om friidrotten: Vill ha alla tävlingar i Halmstad

Kommer samma sporter vara med nästa år eller kan det bli ännu fler?

– Grunden är att försöka få med så många som möjligt som var med förra året. Men det är inte en självklarhet att man får vara med nästa år utan det får tiden avgöra hur förutsättningarna ser ut och vilka arenor vi kan använda.

Eftersom Halmstad Arena IP inte uppfyllde kraven flyttades lagtävlingen i friidrott till Borås inför årets mästerskap.

Hur ser chanserna ut för att ha friidrotten i Halmstad nästa år?

– Man vill hellre ha tävlingen i Halmstad än att ha en del av SM-veckan i Halmstad i Borås. Det kan vara charmigt på sitt sätt men jag har hellre alla tävlingar inom kommungränsen, säger Johnny Ewerstein.

LÄS MER: SM-veckan i Halmstad ställs in: ”Inget annat val”

LÄS MER: SM-veckans chef hoppas på 2021: ”Känns positivt”

LÄS MER: M-svaret på S-utspelet om arenan: ”Frågan är i rullning”

Lär mer om Falkenbergs FF här