Glädje och lättnad hos halländska idrottsföreningar

Under torsdagen meddelade regeringen att barn och ungdomar födda 2005 och senare åter ska få idrotta även inomhus. Ett besked som togs emot med stor glädje i den halländska idrotten.

ANNONS
|

Exakt en månad har gått sedan regeringen meddelade att all onödig verksamhet i kommunal regi, inklusive barn- och ungdomsidrott, skulle stängas ner.

Men under torsdagen kom ett välkommet besked för alla ledare, spelare och föräldrar. Det är åter dags att öppna upp kommunala idrottshallar för de som är födda 2005 och senare.

– Självklart är det här en lättnad för oss. Vinsterna av det här beslutet är så många, både för oss som förening och för individerna själva, säger FVBK:s ordförande Linda Möller.

Många röster har höjts om risken att tappa utövare på grund av nedstängningen, något som de föreningsledare vi har pratat med lägger stor vikt vid.

ANNONS

– Våra ungdomar vill spela handboll, inget annat. Det var tillräckligt svårt att motivera dem utan matcher, utan träning är det ännu svårare, säger HK Varbergs ordförande EvaLotta Petersson.

Fortfarande risk att tappa äldre utövare

Warbergs klubbchef Emil Risberg är också lättad, men menar samtidigt att det finns en stor risk kvar att tappa utövare bland de som är födda 2004 och tidigare.

– Det har varit väldigt mycket fram och tillbaka för ledare och spelare i de åldrarna. Man har kanske varit i valet och kvalet att fortsätta och spelar mycket för det sociala. Den gruppen har också varit svår att få i träning utomhus tidigare under hösten, säger Emil Risberg.

Hur väl förberedda är ni för att dra igång?

– Vi visste att det skulle komma ett beslut idag och kommer i första hand informera ledare innan vi informerar övriga medlemmar, sen får vi se om vi kan starta upp redan på måndag. Vi är också förberedda med ett upplägg för de över 15 år med träning utomhus i mindre grupper.

HK Varbergs ordförande EvaLotta Petersson satt i ett möte med bland annat kommundirektör Carl Bartler när beskedet kom och hon vet inte heller när verksamheten kan starta upp.

ANNONS

– Vi måste ta ställning till vad kommunen kommer fram till, de menar att vi inte bara kan öppna upp med en gång, säger hon och fortsätter:

– Ledarna vill väldigt gärna börja direkt, men det är inte bara att trycka på en knapp. Det beror på vilka riktlinjer som vi får. Kommunen tittar bland annat på hur många personer man kan vara i en hall, där måste vi anpassa oss.

FVBK vill dra igång direkt

I Falkenbergs Volleybollklubb känner man sig dock redo att dra igång så fort det bara går.

–Vi har ett säkert sätt att träna, åtminstone för de som inte behöver ha föräldrar på plats. Vi kan hålla avstånd och sprida ut oss, det är inte speciellt stora grupper och mycket teknikträning kan hållas på säkert avstånd. Men jag är lyhörd för både ledare och medlemmar. Känner man att det inte är okej så kommer vi inte pressa på, säger Linda Möller och fortsätter:

– Vi har bara väntat på det här beskedet. Det finns en oro att man tappar vissa som blir bekväma och stannar hemma. Samtidigt ska alla göra sitt för att inte sprida smittan vidare, men unga friska människor behöver träna.

Läs mer: Riksidrottsförbundet efter regeringens besked

ANNONS
ANNONS