Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om Hanna Öberg hamnar i en guldsits på distansen så hoppas hon att hon kommer njuta av ögonblicket.

"Gjort det en gång – kan göra det igen"

Hennes distanslopp i Pyeongchang ledde till guldyra, prispodier och tacktal. Kan hennes distanslopp i Östersund leda till ett första VM-medaljfirande för hemmapubliken?

Den första veckan är avklarad, den andra börjar i morgon, och hemmapubliken fortsätter att vänta på en första svensk medalj på skidskytte-VM i Östersund.

Men det har varit nära, det är svårt att säga annat.

Mona Brorsson sköt om guld i jaktstarten, men hennes tankebanor ledde henne till fyra bom och en sjundeplats.

Hanna Öberg? Hon har haft medaljkänning både i sprint och i jaktstart.

I sprinten var det till slut 0,6 sekunder som fällde henne. I jaktstarten var det två bom på sista stående skyttet.

- Det är så lite som saknas. Egentligen kan jag bara påverka min prestation. Min målsättning i loppen framöver är att göra bra lopp och göra så bra prestationer som möjligt, att få till både åkning och skjutning i samma tävling. Sedan får man se hur långt det räcker, säger Hanna Öberg inför den samlade mediekåren på måndagens presskonferens.

"Ett perfekt lopp"

Även om hon är nöjd med prestationerna saknas fortfarande den där VM-medaljen runt halsen som hon och de svenska skidskyttefansen suktar efter.

Och med en distans där hon tog sitt sensationella OS-guld för drygt ett år sedan som nästa anhalt på schemat är förhoppningarna och förväntningarna så klart stora.

- Många får aldrig någonsin i sin karriär göra ett sådant perfekt lopp som jag gjorde på OS. Men det är så klart målsättningen att göra ett perfekt lopp. Har jag gjort det en gång kan jag göra det igen. Det är verkligen så jag resonerar, säger Öberg och lägger till:

- Men skidskytte är svårt och komplext och det är mycket som ska till.

Lägg därtill kanske det viktigaste av allt: den mentala biten när det verkligen bränns. Vad den mänskliga hjärnan är kapabel till att rasera har hon fått bevittna, och erfara, från första parkett.

- Det är svårt att träna på den situationen, när det är skarpt läge. Jag tycker att jag har fått stå där några gånger och träna på det. Varje läge är ett nytt men jag anser att man lär sig något varje gång man har varit där.

"Essensen av skidskytte"

När hon hittills har haft chansen att skjuta för medalj i mästerskapet har det just varit det mentala som spökat.

- Jag tappar det här lilla. Några procent i fokus, det är det enda som behövs för att det inte ska bli träff. Jag kommer att skjuta lite i dag och hitta en bra känsla i skyttet.

TT: Hur frustrerande är det att försöka förbereda sig för något som inte går att förbereda sig för?

- De gånger då jag har varit i den situationen handlar det mycket om inställning, att man inte blir rädd. Att man på något vis är medveten om att nu är jag här. Att jag oavsett hur det går står här och att det är precis det här jag vill göra. Det är det jag personligen tycker är essensen av skidskytte. Att stå där på det sista skyttet när det ska avgöras. Och stå där och tycka att det är roligt. Det är en målbild för mig.