Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anfallarna Megan Rapinoe, vänster, och Alex Morgan är två av spelarna i USA som vilades mot Chile.

Gerhardssons hälsning till USA: "Come on!"

USA vilade en hel drös spelare mot Chile. För att lufta laget eller för att spara de bästa till gruppfinalen mot Sverige?

Direkt efter att Sverige planenligt vunnit över Thailand flyttades fokus till gruppfinalen mot USA på torsdag. I den mixade zonen fick de svenska spelarna höra hur USA valde att låta flera stjärnspelare inleda på bänken i sin andra gruppspelsmatch mot Chile, som amerikanskorna vann med 3–0. USA, som körde över Thailand med 13–0 i premiären, valde bland annat att vila hela anfallstrion Megan Rapinoe, Tobin Heath och Alex Morgan.

- Har man 13–0 från första matchen och ett ganska bra utgångsläge att vila sina spelare så... det märks att de vill ha alla de bästa mot oss, säger Caroline Seger.

Totalt gjorde USA hela sju förändringar i startelvan jämfört med premiären.

- Om de sparar sju spelare för oss, så jättebra. Ju bättre USA, desto bättre för oss. Så “come on!“, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Bra minnen

Nilla Fischer tänker att det inte nödvändigtvis måste handla om att USA vill ha fräscha spelare till matchen mot Sverige.

- De har ju ett hyfsat lag överlag, de vill väl lufta spelare och sedan satsa allt på att vinna gruppen. Men det visar framför allt att de har en väldigt bred trupp och en bra trupp, säger hon.

Sverige slog Thailand med 5–1 och måste besegra USA på torsdag för att kunna ta hem gruppen. Svenskorna har trevliga minnen från flera av de senare matcherna mot världsettan. Senast lagen möttes i ett mästerskap var i OS 2016 när Sverige slog ut USA i kvartsfinalen.

Att ha med sig bra prestationer i bagaget betyder mycket.

- Det gör det definitivt, vi vet att vi oftast gör väldigt bra insatser mot dem. Och det vet jag att de vet också. Jag tror att det blir en väldigt bra fotbollsmatch, säger Kosovare Asllani.

"Spöke"

Fridolina Rolfö håller med.

- Det ska bli otroligt intressant, USA är enligt mig världens bästa fotbollslag så det blir kul att kunna mäta sig i en sådan match, hur vi ligger till, säger Rolfö och fortsätter:

- Statistiskt sett har vi gjort väldigt bra matcher mot dem och vunnit många gånger. Jag vet att vi nog är ett litet spöke, att vi har lyckats slå dem senast i OS.

Mot Thailand och Chile har Sverige haft det mesta av bollinnehavet och styrt spelet. Mot USA blir det en helt annan matchbild.

- Det blir kul att arbeta med vårt försvarsspel där vi är väldigt starka, men också vårt omställningsspel som också är en styrka i vårt spel, det ska bli kul att få fram det också, säger Rolfö.