Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagsstjärnan Olivia Schough har bara kontrakt med Göteborg i ett år. Hon utesluter inte en förlängning samtidigt som utlandet lockar: "Det hade varit kul att testa på det en gång till och ge det en ärlig chans", säger hon.

Göteborg och Schough mot första SM-guldet

Nära nedflyttning i fjol – nu siktar tabelltvåan Göteborg FC på sitt första SM-guld. Landslagsstjärnan Olivia Schough blir "skitinspirerad" på höstsäsongen.

Det är tätt i toppen av damallsvenskan inför omstarten. Piteå leder, två poäng före Göteborg och fyra före Rosengård som i sin tur har Kristianstad och Linköping hack i häl.

Mittfältaren Olivia Schough framhåller att den kommande bortamatchen mot Piteå blir tuff, men ser Rosengård som största hotet.

- Vi förlorade hemma mot Piteå på ett skitmål, medan vi i premiären åkte ned till Rosengård och fick försvara oss hela matchen igenom, säger hon.

Älskar havet

Inför säsongen återvände hon till klubben som under stora delar av fjolåret befann sig på nedflyttningsplats, men säkrade kontraktet de sista matcherna. Mångårige tränaren Stefan Rehn lämnade och Marcus Lantz tog över tillsammans med assisterade tränaren Jörgen Ericson.

Olivia Schough var mätt efter tre år i Eskilstuna och trivs som fisken i vattnet i GFC som hon representerade mellan 2009 och 2013.

- Det har varit fantastiskt att vara hemma på västkusten. Det är min favoritplats på jorden. Jag älskar havet framförallt, säger hon.

Även spelmässigt har det gått i rätt riktning.

- Jag har fått spela mer på vänsterkanten, i början spelade jag på höger. För mig spelar det stor roll, jag gillar att vara där och kunna driva in och använda min högerfot. Då har jag kommit in mer i spelet och gjort mer poäng.

"steppa upp"

I landslaget har det däremot varit kämpigare. När Peter Gerhardsson hade sin första samling blev hon utanför truppen för första gången på fem år. Händelsen fick stort utrymme i media och hon mådde dåligt.

- Med det kände jag: Nu jävlar Olivia måste du steppa upp – annars kanske jag aldrig kommer tillbaka igen.

Efter bara två missade läger tog hon sig tillbaka, men har fått sparsamt med speltid. Målet är att återta sin startplats.

Ser mot utlandet

Göteborg har spelat 20 säsonger i damallsvenskan, men inte vunnit något SM-guld. Prestigevärvningen Christen Press lämnade laget efter åtta matcher och fyra mål. Men kvar finns bland andra landslagsspelarna Elin Rubensson och Julia Roddar samt 21-åriga anfallaren Rebecka Blomqvist som gjorde hattrick senast i träningsmatchen mot norska serieledaren Lilleström.

Olivia Schough har bara har kontrakt säsongen ut. Efter en trubbig utlandsvistelse 2014 är hon öppen för att ge livet som utlandsproffs en chans till.

Men först är siktet inställt på hösten och hennes, och klubbens, första SM-guld.

- Jag har varit väldigt nära med både Göteborg och Eskilstuna och det vore ju riktigt fint att få vinna här, men det är många matcher kvar. Jag blir skitinspirerad på hösten, när man märker att nu är varje match extremt viktig, säger hon.

Göteborg tar emot just Eskilstuna hemma på söndag.