Göteborgs Beata Kollmats, i mitten, hade inte turen på sin sida mot Hammarby. Arkivbild.

Göteborgs förlust ger Piteå guldläge

Var det SM-guldet som blåste bort i höstvinden? Hammarby vann mot Göteborg med 2–1 och gjorde därmed Piteå en stor tjänst i den fotbollsallsvenska toppstriden.

|

Förra helgen tappade Göteborg segern mot Vittsjö i matchens slutsekunder. Borta mot Hammarby gick det fel redan från start.

Det hann inte gå mer än 50 sekunder innan lagkaptenen Beata Kollmats och målvakten Jennifer Falk stod för ett kommunikativt haveri: mittbacken Kollmats spelade hem bollen mot Falk, samtidigt som målvakten gick ut långt för att möta en passning. Resultatet blev att bollen rullade förbi Falk och in i det egna målet.

- Det var riktigt dåligt, det får inte hända. Det var en miss mellan mig och ”Bea”. Jag borde ha varit tydligare, jag borde ha ropat högre så att hon hade vetat var jag var. Jag ropade men hon sade att hon inte hörde mig, säger Jennifer Falk.

Touchade stolpen

Hammarbys 1–0-mål satte prägel på resterande 89 minuter. Det var ett frustrerat Göteborg som med ett fint kortpassningsspel försökte och försökte, men som hade svårt att skapa öppna chanser.

- Vi ställde till det för oss från första början. Vi har mycket boll men skapar egentligen inga superlägen. Jag tänkte att vårt mål skulle komma någon gång, men det gjorde det inte, säger Göteborgs Olivia Schough.

Ett långskott av Rebecka Blomqvist touchade utsidan av stolpen och Elin Rubensson fick ett bra läge i slutet av första halvlek, men tog för lång tid på sig. I övrigt var Göteborgs målchanser lätträknade.

I jakten på en kvittering stack i stället hemmalaget upp och avgjorde matchen i den 70:e minuten.

Hjärnskakning

Efter en handfull snabba kortpassningar och ett inlägg från högerbacken Amanda Johansson, hamnade bollen hos Emma Jansson. Hammarbyforwardens skott var inte hårt men ännu en gång var Beata Kollmats olycklig och fick se hur bollen studsade in via hennes ben.

- "Bea” försöker blocka den, och så blir det en touch på bollen. Det går så fort, det är sådant som händer, säger Jennifer Falk.

Det var verkligen inte Kollmats match. Som om inte de båda baklängesmålen var nog så fick 26-åringen avsluta matchen genom att bli utburen på bår.

- Hon har fått en ordentlig hjärnskakning. Hon fick bollen i huvudet rakt uppifrån och föll ihop. Hon blev snabbt påverkad, hon blev kanske inte helt medvetslös men nästintill. Men hon svarade på tilltal efter några sekunder, när vi kom in på planen, säger Hammarbys lagläkare Anna Marinko.

Piteå kan rycka

I den 89:e minuten reducerade Göteborg genom Taylor Leach, men fler mål blev det inte.

Göteborg är fortsatt en poäng bakom serieledande Piteå, men har bara fyra matcher kvar av säsongen. Piteå har fem, och kan vid seger borta mot Djurgården under söndagen utöka ledningen i tabellen.

- Jag tror aldrig att vi tar guldet om vi inte vinner resten, säger Olivia Schough.

Hammarby går i och med segern upp på sjunde plats, nu på 24 poäng, och har tack vare två raka vinster i princip säkrat nytt kontrakt i damallsvenskan.

Rättad: I en tidigare version var det fel målskillnad på Piteå och Rosengård i faktarutan.

Fakta: Allsvenska toppstriden