Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild inför kvartsfinalen mellan Sverige och Tyskland. Nummer två i rött från vänster är den tyske man som manipulerat sina klot.

Fuskade bort Sveriges finalchanser

En skandal blossade upp under veckans veteran-EM i Monaco. En tysk spelare manipulerade sina klot. – Det är chockerande för alla, säger svenske coachen Mats Peterson.

Det var efter kvartsfinalen mellan Sverige och Tyskland som skandalen uppdagades. Tyskland vann matchen, men efteråt togs spelarnas klot om hand på grund av att det fanns misstankar om att en spelare hade fuskat.
– De sågade upp hans klot och hittade en bomullstrasa inlindad i kvicksilver, säger Sveriges coach, varbergaren Mats Peterson.
Tre timmar hann gå mellan kvartsfinalens slut och uppsågningen av klotet. På den tiden hann Tyskland, utan den fuskande spelaren, spela och förlora sin semifinal mot Holland. 
– I det läget beslöt man att diska hela det tyska laget. Vi var på hotellet när vi fick reda på att vi blev trea. Vi får vara nöjda med ett brons, men det är synd. Vi har ett sådant jävla bra lag, säger Peterson.
Hur stor påverkan ger ett sådant fusk?
– Tyngderna inne i klotet gör att det stannar väldigt snabbt, framförallt när man kastar högt. Alla människor har förvånats under dagarna hur bra han kastat, men detta var ju förklaringen.
Hur vanligt är det med fusk inom boulesporten?
– Det har hänt förr men det är ytterst sällsynt, det är chockerande för oss alla. För förbundet, för oss och för alla. Det är en katastrof egentligen men det väcker mycket publicitet kring sporten.