Bild: Bildbyrån/Montage.

Frillesås har börjat hitta takten till sin egen melodi

Att summera coronasäsongen 20/21 är ingen lätt uppgift. Ibland är det bättre att låta tystnaden berätta historierna. Men det är i min egen tystnad, inte sällan i bilen på väg hem från matcherna, som mina tankar rinner genom blodet ner till fingerspetsarna. Det kan bli en krönika, det också.

ANNONS
|

Vi kan redan nu glömma den sista seriematchen i Elitserien. 4-10 mot Villa Lidköping är förvisso inte ett särskilt förvånande resultat, men en match som är betydelselös för båda lagen kan omöjligt vara representativ för säsongen.

Så vi börjar här i stället:

De ville utvecklas långsamt. Små steg hela tiden. Och är det någonting Frillesås har gjort den här säsongen så är det väl just det? Med en stängd serie har de kommit undan pressen och stressen över att hålla sig kvar. Kniven har lyfts några millimeter från strupen. Det har varit en berg- och dalbana, det har det ju. Sjöaremossen utan is till december, uppskjutna matcher, ett spelschema i NHL-tempo. Frillesås fick spela sig i form.

ANNONS

Kanske blev det till lagets fördel ändå. Historiskt sett har Frillesås kunnat växla upp åtminstone ett snäpp efter nyår. Men i år var det mer än så. De har tagit poäng, visst. De tangerade fjolårets rekord med sina elva poäng. Det är inte det som är grejen här. De har hittat ett spel som kan hota de flesta lagen i Elitserien. Enkla misstag finns kvar, men allt är sällan perfekt i sportens värld. Nu finns det ett samspel mellan offensiven och defensiven. De har börjat hitta takten till sin egen melodi. Med energin som vanligtvis kommer från läktarplats hade det kunnat bli hur bra som helst.

Men åskådarna har inte varit där. När Frillesås tog säsongens första poäng hemma mot Bollnäs tändes 80 marschaller som för att symbolisera Frillesåssupportrarna. I övrigt har läktarna gapat tomma. Tänk om publiken hade varit där under de matcher när Frillesås har varit nära, så nära. Tystnaden, de absolut påtagliga nerverna, innan en avgörande situation som följs av ett ekande jubel eller ett besviket ”oooo”. Ljusglimtarna har dock funnits där. I matchen hemma mot Motala, som Frillesås vann med 6-3, stod ett äldre par och kikade in genom en öppning i staketet bakom bortre målet. ”De har gjort tre mål sedan vi kom hit!”, utbrast de med entusiasm. Glada över det lilla av bandyn de kunde stanna till och se under kvällspromenaden. Stolta över laget från skogen.

ANNONS

Nog ska de vara stolta, och det gäller inte bara de äldre paret. Frillesås ska vara nöjda med den här säsongen. Rekord har slagits. Fredrik Brandin hittade toppformen och slutade på en delad sjätteplats i Elitseriens skytteliga med sina 31 mål. Men Brandin är inte bara ”a great goal scorer and scorer of great goals”, som man säger. Han har, med lite riverdance och karismatiska målgörargester, en utstrålning som behövs i den här serien och han står för en oerhörd underhållning på isen. Och den där Gustav Friman. Det finns mycket bandy i den pojken minsann. Blott 19 år gammal och har redan visat så mycket. Honom får de hålla hårt i, för det kan bara sluta på ett sätt och det kommer att bli en sann bandymagiker av honom. Jag ser det, ni ser det, snart gör toppklubbarna det också.

Det ska bli intressant att se vad Frillesås tar med sig från den här säsongen och in i nästa. De klev av isen i Sparbanken Lidköping Arena i kväll med ytterligare en säsong i högsta serien i ryggen. Med mer erfarenhet, mer rutin, med lite mindre av de totala överkörningarna. Vi får se hur långt det räcker när 21/22 knackar på dörren.

ANNONS

Läs mer om Frillesås säsong:

Inför säsongen: Jesper Henriksson vill skynda långsamt med Frillesås BK

Krönika: Ett lag som Frillesås gynnar bandyns högstaserie på så många sätt

Baden baden-skämtet: Frillesås skämtsamma lösning på publikfrågan

Inställd premiär: Elitseriepremiären mellan Frillesås och Broberg Söderhamn ställs in

Det tajta matchandet: Jägarvilarekordet nyttigt när Frillesås går in i NHL-tempo

Staaf debuterade i mål: Simon Staaf i mål för första gången någonsin i Elitserien

Krönika: Annandagsbandyn är en klassiker som behöver sin publik

Första segern: Frillesås gick för säsongens första seger – och tog den

Krönika: Låt segerjublet eka över Sjöaremossen – låt poängen trilla in

Första bortasegern: Frillesås slog Sirius på bortaplan

Brandins målrekord: Brandin slog sitt målrekord – gjorde fyra mål mot Motala

Frimans kontraktsläge: Gustav Friman om utgående kontraktet: ”Inte bestämt mig än”

ANNONS