Frölundas Joel Lundqvist lyfter pokalen som Frölunda tilldelats efter vinst i CHL finalen mellan Frölunda och München i Scandinavium i Göteborg.

Frölunda mästare i CHL: "Magiskt roligt"

Frölunda är mästare i Europa. Efter 3–1 i CHL-finalen mot München inför ett fullsatt Scandinavium fick Joel Lundqvist lyfta pokalen för tredje gången.

|

När finalen i Champions Hockey League skulle avgöras i Scandinavium var det flera Frölundaspelare som klev fram som hjältar. En av de största var målvakten Johan Gustafsson.

- Han gör sin bästa match för säsongen, säger en stolt kapten Joel Lundqvist till TT.

I kritiska lägen räddade Gustafsson Frölunda och han utsågs till matchens lirare.

- Det är otroligt härligt. Jag var så fokuserad på matchen att jag hade svårt att ta in allt runt omkring, säger han själv efter matchen.

- Nyckeln var att vi klarade spel fem mot tre utan baklängesmål, säger han och prisar sina lagkompisar.

Spräckte målnollan

Annars var det Samuel Fagermo som klev fram i första perioden och spräckte målnollan.

- Jag kom in i slottet och kunde skjuta. När pucken gick in var det rent lyckorus, berättar han med guldmedaljen om halsen.

På läktarna satt flera scouter från NHL. En kämpainsats, ett mål och en spektakulär tackling är inget att skämmas för.

- Kul att det var många här och kollade. Jag har haft samtal med en hel del klubbar, säger han.

- Det är ganska mycket. Men just nu har jag fokus på mitt spel här och nu.

Ryan Lasch och Ponthus Westerholm ökade på i andra perioden, båda målen i powerplay. Och sedan kunde Frölunda kontrollera matchen.

Ful tackling

En ful tackling mot huvudet på Rhett Rakhshani gav tysken Yannnic Seidenberg 2+2 minuter i mitten av andra perioden. Många undrade hur han kunde undgå matchstraff. Rakhshani leddes av isen och fick bryta matchen. Han togs till sjukhus för observation och missade både prisutdelningen och segerbanketten.

Frölundas seger är framför allt en seger för tränaren Roger Rönnberg. Under sin tid i Frölunda har han tagit laget till fyra finaler av fem möjliga. Och vunnit tre. Han analyserar bataljen.

- München var ett bra lag. De ställde tuffa frågor till oss. Det var en final med mycket känslor, så ska det vara, säger han kallt efteråt.

Till nya höjder

Finalen i Göteborg tar CHL till en ny nivå. Publikrekord med 12044 fans i ett utsålt Scandinavium som hela tiden pumpade ut sitt stöd, däribland en tillrest klack från München på bortåt 600 som försökte göra sin röst hörd, gav matchen en oerhörd inramning. I Tyskland har finalen skapat stort intresse. Uppgifter om en förväntad tv-publik på upp emot 10 miljoner har cirkulerat.

När Joel Lundqvist får höra att medier direkt efter matchen skrivit att turneringen borde läggas ner ilsknar han till.

- Jag blir så trött och förbannad. Det är patetiskt. De fattar ingenting. Hur kan de skriva sådant?, ryter han till nere på rinken medan guldkonfettin fortfarande singlar i luften.

Ekonomiskt plus

En som är nöjd är Frölundas styrelseordförande Mats Grauers. Klubben kan kvittera ut ytterligare 1,4 miljoner kronor i segerpremie utöver de omkring 3,2 miljoner som de redan kunnat räkna hem från CHL.

- I år så går vi plus. Att vinna titlar är fantastiskt. Hela organisationen brinner för det, säger Grauers.

Och efter prisutdelningen ska det firas. Segerbankett i en restaurang i Scandinavium och sedan lär flera spelare fortsätta ut i Göteborgsnatten. Nästa match är först på tisdag i nästa vecka mot Växjö.

Och Samuel Fagermo tror att triumfen kommer att lyfta Frölunda.

- Den här segern ger tändvätska för fortsättningen i SHL.