Frölundas Max Friberg jublar med Joel Lundqvist.

Frölunda fixade femte SM-guldet

Tre mål på drygt tio minuter. Det var drömstarten som tog Frölunda till guldjubel, fest och klackarna i taket i Globen. Det blev en seger med 6–2 i den sjätte finalen mot Djurgården och sammanlagt 4–2 i matcher.

|

När slutsignalen ljöd i Globen bröt segerjublet ut. Frölundas femte SM-guld i historien, det fjärde på 2000-talet och andra på fyra säsonger var klart.

Hjälmarna kastades i luften och ersattes av guldvarianten, den klassiska tv-puckhögen bildades och spelare och Frölundaklack förenades i guldvrål.

Bland de gladaste i högen av spelare – Joel Lundqvist.

- Det är därför jag håller på, för att vinna. För att få vara med om sådana här stunder och njuta av det här vi har skapat tillsammans, säger han till C More.

- Det är obeskrivligt. Att få vara med och vinna titlar och representera Frölunda som jag har tillhört sedan barnsben. Efter familjen är det allt, fortsätter han.

Slutspelskungen Ryan Lasch, som sköt 2–0-målet, målvakten Johan Gustafsson, som tog 31 av 33 skott, hårdjobbande forwarden Patrik Carlsson, tre passningspoäng, och tvåmålsskyttarna Max Friberg och Mats Rosseli Olsen var några av hjältarna.

Och så klart lagkaptenen Joel Lundqvist, en assist, som fick lyfta Le Mat-pokalen för fjärde gången.

Avgörande faktor

Ännu en gång blev spelet i numerärt över- och underläge en avgörande faktor.

Frölunda har glänst i spelet i numerärt överläge och fått Djurgården att tappa självförtroendet helt i boxplay.

Så fokus för hemmalaget var att hålla sig undan utvisningsbåset.

Det höll i…åtta sekunder.

Då visades forwarden Daniel Brodin ut för en charging.

Efter 1.55 klappade 19-årige succéjunioren Samuel Fagemo in 1-0 med ett direktskott.

Hemmalaget öste allt framåt efter det och pepprade Johan Gustafsson med skott. Men Frölundamålvakten storspelade.

I stället kontrade Frölunda in 2–0 då Ryan Lasch, som vann slutspelets poängliga på 19 poäng (6+13), stötte in pucken mellan benskydden på hemmalagets Adam Reideborn. Landslagsmålvakten byttes ut i förra matchen i Scandinavium och var blek på nytt med tre insläppta mål på elva skott i första perioden.

Mellan benen

Djurgården fixade en nödvändig reducering efter ett klapp-klapp-mål där Axel Jonsson-Fjällby fick öppet mål sedan Mattias Guter spelat bakom ryggen med den sista passningen.

När Djurgården sedan fick powerplay gjorde Frölunda mål.

Max Friberg hittade på nytt en lucka mellan benskydden på Reideborn och sköt sitt andra boxplaymål i finalserien.

Då hade bara 10.38 spelats av första perioden och Frölunda hade redan där en aura av guld runt sig.

Den blev ännu mer påtaglig i inledningen av andra perioden. Plötsligt blev Mats Rosseli Olsen helt fri och kunde överlista Reideborn med en backhand fram till 4-1. Var norrmannen placerade in den pucken? Mellan benskydden på Djurgårdsmålvakten.

Patrik Carlsson spelade fram och noterade sin tredje passningspoäng i matchen.

Djurgårdens stjärnskott Emil Bemström reducerade efter 6.03 av tredje perioden.

Efter det forcerade hemmalaget hårt, men var aldrig riktigt nära att fixa fram en sjunde och avgörande final. Max Friberg och Mats Rosseli Olsen fyllde på med ytterligare varsitt mål.

Och underströk att det här var Frölundas kväll.

Fakta: Senaste årens mästarlag

2019: Frölunda.

2018: Växjö.

2017: HV71.

2016: Frölunda.

2015: Växjö.

2014: Skellefteå.

2013: Skellefteå.