Frölundas Samuel Fagemo jublar efter sitt 1–0-mål under CHL-finalen.

Frölunda CHL-mästare efter tre powerplaymål

Frölunda är mästare i Europa. Efter 3–1 i CHL-finalen mot München inför ett fullsatt Scandinavium fick Joel Lundqvist lyfta pokalen för tredje gången.

|

Det var kamp, chanser, underhållning och fest. Och när slutsignalen ljöd stod Frölunda från Göteborg som mästare i den femte CHL-finalen.

Frölunda tog ledningen i första perioden efter 10.32 i powerplay. Chet Genoway fintade bort sin spelare vid blå linjen och gav Samuel Fagermo all tid i världen att ladda sitt slagskott. Denny Aus den Birken i målet hade inte en chans.

- Det var ren lycka att sätta dit den. Så kul att göra mål, säger Samuel Fagermo till SVT.

Därtill bjöd han på en publikfriande tackling på öppen is när han golvade Mark Voakes som inte riktigt hade koll. För Fagermo kan insatsen bli en biljett till en ny framtid. Han som är odraftad i NHL kunde nu visa upp sig inför en rad scouter på läktaren.

Lasch utökade

I andra perioden kunde CHL:s poängkung Ryan Lasch utöka Frölundas ledning. Än en gång i powerplay. Rhett Rakhshani drog på sig två tyskar på högersidan, skickade iväg pucken till Joel Lundqvist som friställde Lasch. Och han gjorde inget misstag utan satte pucken mellan benen på målvakten från nära håll.

Tyskarna var inte ofarliga och flera gånger stod Johan Gustafsson för högklassiga räddningar.

En ful tackling mot huvudet på Rhett Rakhshani gav tysken Yannnic Seidenberg 2+2 minuter.

- Det vara en smutsig tackling. Det är sånt här som måste bort ur hockey. Jag blev så förbannad, säger Ryan Lasch till SVT i paus före tredje perioden.

Bara 37 sekunder

Frölunda behövde inte mer än 37 sekunder för att utöka till 3–0 genom Ponthus Westerholm. Frölunda som kämpat med sitt powerplay i SHL hade nu briljerat och gjort tre raka powerplaymål.

Med 8.31 kvar i tredje perioden reducerade München genom Yasin Ehliz – i powerplay – och matchen fick lite nerv. Men segern var aldrig hotad.

Det är Frölundas tredje seger i den största turningen i Europeisk klubbishockey. Vinsten sätter fokus på tränaren Roger Rönnberg som coachat sitt lag till fyra finaler under sin tid i klubben.

- Att få vinna inför våra fans är magiskt, säger Rönnberg.

- Kärntruppen här är vinnare. De kommer upp i stora matcher.

Finalen i Göteborg tar CHL till en ny nivå. Publikrekord med 12044 fans i ett utsålt Scandinavium som hela tiden pumpade ut sitt stöd, däribland en tillrest klack från München på bortåt 600 som försökte göra sin röst hörd, gav matchen en oerhörd inramning. I Tyskland har finalen skapat stort intresse. Uppgifter om en förväntad tv-publik på upp emot 10 miljoner har cirkulerat.

Ekonomiskt plus

En som är nöjd är Frölundas styrelseordförande Mats Grauers. Klubben kan kvittera ut ytterligare 1,4 miljoner kronor i segerpremie utöver de omkring 3,2 miljoner de redan kunnat räkna hem från CHL.

- I år så gör vi plus. Att vinna titlar är fantastiskt. Hela organisationen brinner för det, säger Grauers.

Fakta: Alla CHL-finaler

2019: Frölunda– München 3–1

2018: Växjö–JYP Jyväskylä 0–2.

2017: Frölunda–Sparta Prag 4–3 efter förlängning.

2016: Kärpät–Frölunda 1–2.

2015: Luleå–Frölunda 4–2.