Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköpings comebackande Denise Altmann, blå tröja, har fortfarande chansen att få finalfavoriten Luleå på fall. Här är det Luleås Noora Tulus som får syna isen.

Från korpfotboll till SM-guldläge

I höstas var hon idrottspensionär och höll i gång med korpfotboll i "Zlatans pinglor". Nu kan Denise Altmann, 31, fixa sig själv och Linköping ett SM-guld.

Altmann lade egentligen skridskorna på hyllan efter fjolårets bittra SM-finalförlust mot Luleå.

Men en skadekris i laget i vintras gjorde att SDHL:s bästa poängplockare i historien – 551 poäng på 318 matcher – gjorde comeback.

Nu kan det sluta med ytterligare ett SM-guld, hennes och Linköpings tredje. Första chansen missades i söndags på hemmaplan, då finalfavoriten Luleå vann och reducerade till 1–2 i matcher, men hennes lag har ytterligare minst en möjlighet.

- Det är Luleå som har pressen på sig. Vi har en chans till på onsdag och vinner vi inte där har vi en chans till på torsdag, säger österrikiskan som efter tolv år i Linköping pratar klockren svenska och ser Östergötlands residensstad som hemma.

Tillfällig comeback

Altmanns comeback är tillfällig och hon ångrar inte att hon slutade.

- Jag har tränat och tävlat i hela mitt liv och kände att nu orkar jag inte längre. Det var väldigt jobbigt förra året. Det var skönt att slippa, men när laget behövde spelare och jag stod bredvid och var frisk så ville jag hjälpa till, berättar Altmann som innan comebacken var materialförvaltare och individuell tränare i laget.

Altmann hade inte tränat alls när hon gjorde comeback, utan spelat korpfotboll i "Zlatans pinglor".

TT: Vad är det för namn?

- Haha, jag var inte med och bestämde det, laget hade funnits sedan tidigare. Det är gamla hockeytjejer, bland annat Kim (Martin Hasson, sportchef för Linköping) som är med.

"Bara att lyfta sig"

Återkomsten, bland annat för att ersätta skadade storstjärnan Lara Stalder, har varit strålande. I serien blev det tolv poäng på 14 matcher och i slutspelet står hon på fem mål och åtta poäng på tio matcher.

I finalserien har hon gjort ett mål och en assist, men är inte riktigt nöjd.

- Första finalen var bra, andra godkänd och tredje är jag inte nöjd med. Det är bara att lyfta sig igen, säger hon.