Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Richard Brisius, vd för Sveriges satsning att arrangera vinter-OS 2026. Arkivbild.

Frågetecken i Sveriges OS-ansökan

Bara dagar återstår innan vi får svar på om vinter-OS 2026 kommer att arrangeras i Sverige. Men nu kommer IOK med synpunkter på Stockholm-Åres ansökan. Enligt ett brev som AFP tagit del av saknas garantier för att budgeten ska hålla.

På måndag avgörs det vilket land som får arrangera vinter-OS 2026. Två kandidater återstår: Stockholm-Åre och Milano-Cortina i Italien.

Nu har nyhetsbyrån AFP tagit del av ett brev där Internationella olympiska kommitténs (IOK) högsta OS-chef, Christophe Dubi, uppger att Sveriges ansökan måste kompletteras med ytterligare information.

"Vi har mottagit ett flertal brev med avsikter och garantier som inte är bindande. Dessa representerar inte bindande förpliktelser och utsätter därmed färdigställandet av OS-byn för risker", står att läsa i ett brev som Sveriges olympiska kommittés (SOK) OS-bolag mottagit, enligt AFP.

IOK vill ha klargörande

Med bara dagar kvar tills värdland utses vill alltså IOK ha ett klargörande från Stockholm-Åres ansökan om att den angivna budgeten håller för att arrangera ett olympiskt vinterspel.

TT har sökt den svenska kampanjledningen och i synnerhet Richard Brisius, kampanjchef och vd för det svenska OS-projektet, men utan framgång. För AFP avdramatiserar han innebörden av IOK:s krav.

- Det var frågor som behövde klargöras och lösas, vilket är ganska normalt i den här processen. Vi står på en stabil grund och vi är väldigt nöjda med hur vi ligger till, säger Richard Brisius och tillägger:

- Det är bara en fråga om ett klargörande. Vi har jobbat väldigt hårt i två år och sedan gick regeringen ut och gav sitt stöd i början av april, innan deadline. Vi är extremt tillfredsställda.

"Handlar om att finjustera"

Enligt Christophe Dubi är syftet med brevväxlingen att förbättra kandidaternas ansökningar efter att IOK:s utvärderingskommissions rapporter, som släpptes den 24 maj, visade på brister.

- Som vanligt handlar det om att finjustera, säger Dubi till AFP.

Arrangören för vinter-OS 2026 presenteras på IOK:s kongress i Lausanne på måndag klockan 18.