Fotbollsvåldet ökar i Halland

Fotbollsvåldet ökar allt mer i Halland. Vid halvårsskiftet hade Hallands Fotbolls­förbunds disciplinnämnd hanterat 20 fler fall än vid samma tidpunkt i fjol.

ANNONS
|

fotboll

– Tendensen är att det har ökat ytterligare de senaste månaderna och det är oroväckande, tycker Johan Johqvist, ordförande i Hallands Fotbollförbund.

I onsdags kväll var det så dags igen.

Spelare i Gullbrandstorps AIS attackerades av motståndarsupportrar i samband med en division 6-match i Arvidstorp. Tumult utbröt efter slutsignalen sedan lagen delat på poängen genom att spela oavgjort, 2–2.

– Det var en hotfull bild hela matchen. När slutsignalen ljuder sparkas en boll av deras spelare i ryggen på vår målvakt och sedan kommer hela publiken in på planen. Det blir hetsjakt och rallarslagsmål, sa Gullbrandstorps tränare Marcus Bengtsson till HP-sporten.

ANNONS

Arvidstorps ordförande Christer Svensson hade annan bild av händelsen.

– Vi har vittnen på att det var de (Gullbrandstorp) som startade det. Men det är inget försvar för det som hänt.

På torsdagen hade flera anmälningar om misshandel kommit in till polisen i Falkenberg.

– Jag fick ett telefonsamtal från Gullbrandstorp i onsdags kväll, men har inte hunnit sätta mig in vad som hänt. Vi kommer att följa gängse praxis, skicka allt till instans, ta in synpunkter och höra de som var där innan beslut kan tas, säger Johqvist.

Han är bekymrad över fotbollsvåldet.

– Det är bedrövligt det som hänt, skit!. Det känns inte bra att vi i svensk fotboll ska behöva tillkalla polis, men vi har en attitydförsämring inom fotbollen. Det var andra gången i år som vi hade en polisinsats i samband med en match.

– I de värsta fallen har det handlat om grova saker. Det händer grejer redan på försäsongen och i träningsmatcherna, dessvärre sprider det sig ner i åldrarna och visar på problem även på ungdomssidan.

Därför lanserade Hallands Fotbollförbund i vintras ett fempunktsprogram för fair play och ökad respekt inom sporten och har nu utbildat åtta ambassadörer som har till uppgift att hålla ordning i matcher som kan bli stökiga.

ANNONS

– I Sörmland besöker förbundet där 140-150 matcher per säsong för att få ner testosteron-stämningen. Vi hoppas kunna starta i höst, men vi har en del att gå igenom med tävlingsutskottet om vilka matcher som kan bli aktuella.

Går det att komma till rätta med problemen?

– Nej, det är klart det inte gör, men vi hoppas att det ska bli bättre. Det gäller att ändra attityden på och runt fotbollsplanen, jobba med respekt och fair play. Det är också viktigt att de som styr i de olika föreningarna har en plan – att händer det något så kommer det att få konsekvenser.

ANNONS