Jesper Karlsson drog en frispark rakt i Estlands mur.
Jesper Karlsson drog en frispark rakt i Estlands mur. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Veteranen Berg avgjorde mot Estland - Karlsson fick drömläge

Jesper Karlsson, med IF Böljan som moderklubb, klev in på Friends arena och fick visa upp sig. - Det var stort. Det var en glädje och många känslor innan matchen, säger Jesper Karlsson efter 1–0 mot Estland.

ANNONS
|

Förbundskaptenen Janne Andersson matchade som avslutning på VM-kvalsamlingen en helt ny elva i en landskamp som hade ett enda syfte: för spelarna att skaffa sig erfarenhet, för förbundskaptenen att få ett och annat svar inför vårens uttagning av EM-truppen.

Andersson ville se spelare som vågade, som försökte, som höll sig till grunderna i landslagets sätt att spela, som inte var rädda för att misslyckas med en passning eller ett avslut.

Överlag fick han som han ville, men det är som det är med landskamper av inventeringskaraktär, den här dessutom kryddad med att platser i EM-truppen låg i potten.

– Matchen var sådär. Det märktes att vi inte spelat med varandra innan. Vi vinner i alla fall så det känns ändå okej, säger Jesper Karlsson till Hallands Nyheter innan han ska gå in på presskonferensen.

ANNONS

Estland var ett i sammanhanget gott val som sparringpartner, snäppet sämre i en jämförelse spelare för spelare och som lag.

Tre minuter tog det att slå fast den saken. Ken Sema snappade upp en klen estnisk rensning, spelade fram Robin Quaison i djupled. Mainz bidrag till den svenska truppen vek inåt, skottet släppte Matvei Igonen rakt ut – och där kom Marcus Berg.

Hans 23:e landslagsmål var ett av de enklare att göra – öppet mål som han fick.

Såvida de inte drabbas av skador eller tappar formen helt behöver varken Quaison eller Berg känna oro för att ratats av Andersson i EM-truppen.

– Det var helt okej. Det var längesedan jag spelade så här mycket. Jag har varit skadad ett tag, och det är kul att få minuter. Det var bara skönt att få springa lite, säger Quaison.

Ken Sema hänger – nu som inför VM 2018 – på gärsgårn. Till Ryssland fick han inte följa med. Nu har han fått konkurrens av Jesper Karlsson.

Båda fick chansen mot Estland, på var sin kant på mittfältet. Sema till vänster, Karlsson till höger. Men ibland växlade de kant.

Sema var vaket delaktig i Bergs mål och Karlsson visade emellanåt sina snabba fötter och fina teknik. Jesper hade två fina inlägg i första halvleken. I andra halvlek tog han en frispark - även fast Mattias Svanberg redan peggat upp bollen.

ANNONS

– Sådan är jag, det går inte att ändra på, säger Karlsson.

I 66:e minuten fick falkenbergaren, och numera AZ Alkmaar-proffset, en drömchans. I samarbete med Dejan Kulusevski kom Karlsson friläge med en back i hasorna.

– Han fick mig lite ur balans precis när jag skulle skjuta. Det ska vara mål, men så är det ibland.

Veckan med landslaget har gett Karlsson en rejäl boost.

– Jag känner en stolthet. Det har varit lärorikt att komma in i den här gruppen. Det har varit att se och lära mycket. Landslaget, det är det man strävar efter så det är kul att få vara med.

Vad händer nu?

– Jag sover här i natt i Stockholm. Sen åker jag tillbaka i morgon bitti till Holland.

Vad har du för tankar kring EM?

– Nej, jag ska göra mitt i Holland. Sen får vi se helt enkelt.

EM-truppen tas ut den 18 maj, den togs inte ut timmarna efter den knappa segern mot Estland den 31 mars.

Programmet fram till EM

18 maj: Förbundskaptenen Janne Andersson presenterar 23-mannatruppen till EM-slutspelet.

24–28 maj: Läger i Båstad.

29 maj: Landskamp mot Finland på Friends arena (18.00).

1–5 juni: Läger i Stockholm.

5 juni: Landskamp mot Armenien på Friends arena (20.45).

8 juni: Avresa till Dublin och EM-basen.

14 juni: EM-premiär mot Spanien i Bilbao (21.00).

18 juni: Sverige–Slovakien i Dublin (15.00).

23 juni: Sverige–Polen i Dublin (18.00).

ANNONS