Rasmus Andersson och hans Tvååker har kanske en måstematch till helgen, men de vet inte förrän efter den har spelats.
Rasmus Andersson och hans Tvååker har kanske en måstematch till helgen, men de vet inte förrän efter den har spelats. Bild: KRISTER ANDERSSON

Tvååkers kontrakt i fara efter coronakaos i division ett

Tvååkers IF säkrade kontraktet via seger mot Qviding - trodde man. Men hela tabellen kan räknas om vid skrivbordet efter säsongen.
– Vi har gjort allt vi kan för att få klarhet i frågan men det går inte, säger sportchef Ulf Persson.

ANNONS
|

Allt grundar sig i Lunds BK vara eller icke vara. Soppan började koka i helgen som gick. Lund skulle möta Utsikten på bortaplan men hade stora delar av truppen sjuka med coronaliknande symtom.

– Vi hade fem spelare med konstaterad corona på matchdagen och ett gäng som fortfarande inte hade fått svar, säger klubbchef Bosse Cronqvist till Expressen.

Svenska Fotbollförbundet menade att klubben kunde spela matchen med juniorer, men då hade Lunds BK brutit mot de lokala restriktionerna i Skåne som liknar de vi har i Halland.

Lunds BK fick lämna wo

Resultatet blev att Lund fick lämna walk over och ligger nu nedflyttningsplats, två poäng från kvalplats inför sista omgången.

ANNONS

Skulle Lund inte heller kunna spela sista matchen så blir man uteslutet ur seriesystemet, i alla fall under ett normalår. Men till nuvarande säsong togs ett särskilt coronaprotokoll fram i fotbollen, dock utan att ta upp ett liknande scenario.

– Jag förstår att man inte kan se alla scenarier, men det kan inte komma som en överraskning att något sådant här händer i år. Man måste kunna ha en plan för att det blir lag som måste lämna wo i slutet av säsongen, säger Tvååkers sportchef Ulf Persson.

Hur kommer då Tvååkers IF in i bilden? Jo om Lund utesluts så räknas tabellen om. Och eftersom Eskilsminne, som ligger på kvalplats, bara tagit en poäng mot Lund så skulle de vara vinnarna i ett sånt läge. Tvååker förlorar tre poäng och är vid det läget bara två poäng före Eskilsminne och inte på säker mark längre.

– Förbundet kan inte ge oss ett svar nu. De säger att de ska fatta beslut efter att matchen är spelad och det låter ju oerhört märkligt, säger Ulf Persson och fortsätter:

– Man sätter en otrolig press på Lund i det här fallet och att de ska spela sin match. Jag lider verkligen med Lund, de straffas så jävla hårt själva men också med rädslan över att ställa till det för andra lag som förbundet ger dem. De ska inte behöva hamna i skottgluggen.

ANNONS

Tvååker möter Karlskrona i sista matchen

Nu kan allt såklart bli en icke-fråga till slut. Om Lund kommer till spel i sista omgången är allt frid och fröjd, i alla fall för de övriga 15 lagen.

– Vi har fått några spelare till friska som kanske kan ta sig tillbaka in i träning i morgon (onsdag). Det innebär att vi har god förhoppning om att vi ska kunna genomföra matchen i helgen, säger Bosse Cronqvist till Expressen.

Tvååker möter i sista omgången tabelljumbon Karlskrona och en seger där garanterar kontraktet oavsett vad som händer.

Tabellen just nu

11. Tvååker 38 poäng

12. Qviding 36

13. Eskilsminne 34 (kvalplats)

14. Lund 32 (nedflyttning)

Tabellen om Lund blir uteslutna

9. Oskarshamn 36

10. Tvååker 35

11. Qviding 35

12. Skövde 34

13. Eskilsminne 33 (kvalplats)

Läs mer: Hugo Svensson gjorde comeback och avgjorde mot Qviding

ANNONS