Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tiden i USA gjorde Gif-kuggen mentalt starkare

Magnus Bertilsson blir en viktig kugge i ”det nya Varbergs Gif”. – Jag ska försöka vara ett gott föredöme för de yngre, säger han.

Fotboll: Inför div 2
Från bostaden till Påskbergsskolan där Magnus Bertilsson jobbar som fritidspedagog och vikarierande lärare har han knappt 200 meter.
Dessutom har han nära till träningarna på Påskbergsvallen.
Moderklubben heter Varbergs Bois.
– Jag var med och tränade på hösten, samt våren och var med på träningslägret till Turkiet 2015. Sedan fick jag reda på att det inte skulle bli något med a-laget, minns Magnus Bertilsson.
Då tog hans karriär och liv en ny vändning. Magnus Bertilsson flyttade till Muhammed Alis hemstad, Lousville i Kentucky, pluggade fysik och spelade collegefotboll för Bellarmine University.
– Det var en fantastisk tid. Det är svårt att förklara sättet de lever på amerikanarna, men det är speciellt. Att gå på college och bo i en studentkorridor skapade mycket gemenskap kring laget, säger Magnus och fortsätter:
– Det är svårt att veta vad man får ut av sin upplevelse. Kompisar och det sociala glömmer jag inte, men fotbollen var på en lägre nivå än jag väntat mig, det var en besvikelse. Det handlade om unga spelare mellan 18–22 så det kändes mer som ett U21-lag.
– Vi hade kanske inte den bästa huvudtränaren, men jag lyssnade mycket på vad vår assisterande tränare sa, jag tog det till mig och utvecklade mina svagheter.
Bland annat byggde Magnus på sig muskler.
– Innan jag åkte låg jag på 75–80, när jag kom tillbaka var det nära 90. Och nu är jag nere på typ 85.
Vistelsen ”over there” blev ändå nyttig.
– Det var en av anledningarna till att jag åkte dit. Jag kände mig väl inte mesig, men försiktig, så jag åkte till USA för att utvecklas både mentalt och fysiskt.
I slutet av 2016 var Magnus Bertilsson tillbaka i Sverige. Då blev Varbergs Gif det naturliga valet eftersom han var skriven för klubben innan USA-äventyret, plus att han tränat med laget på somrarna.
– Jag hade kontakt med Kreshnik (Kameraj) när Gif låg i toppen av division 3. Då tänkte jag att man kanske kunde få mycket speltid och lyfta Gif till tvåan. Just när jag packade mina grejer för att åka hem skickade ”Kresh” ett meddelande att de lyckats kvalificeras sig upp till tvåan, så det var en bonus.
Premiärsäsongen i tvåan blev dock tuff. Kontraktet klarades i allra sista matchen. Magnus Bertilsson bar kaptensbindeln.
– Jag har nog aldrig varit med om något liknande. Tillman avgjorde i slutet och det var mest lycka att vi höll oss kvar. Nu är det många som har lämnat och jag är bland de äldre som är kvar. Och det tar jag med mig hur man får agera och ta större ansvar på planen och i omklädningsrummet.
Magnus Bertilsson har en bra känsla inför säsongsstarten. Derby väntar direkt mot Ullared.
– Vi vill ju vinna. Så känner jag i alla fall. Jag känner att det finns en positiv känsla inom laget och en riktning vart vi ska gå. Spelet är bättre än tidigare. Vi försöker spela oss fram i stället för att skicka den där långa bollen som vi använt lite för mycket. Det ser lovande ut, men sen vet man inte hur det blir i serien.