Olivia Schough får glädjefnatt efter sitt sagolika 2-0-mål.
Olivia Schough får glädjefnatt efter sitt sagolika 2-0-mål. Bild: MATHIAS BERGELD

Sverige till EM efter Schoughs drömmål

Sverige är klart för fotbolls-EM i England 2022 efter 2–0 mot Island på Gamla Ullevi. Sofia Jakobsson och Olivia Schough blev stora matchhjältar med var sitt mål.
– Jag är överlycklig nu, säger Olivia Schough till SVT.

|

Med två undantag, EM 1991 och EM 1993, har Sveriges damlandslag i fotboll kvalificerat sig till alla Europamästerskap i historien. Det nästkommande, framflyttat från 2021 till 2022 på grund av coronapandemin, blir inget undantag.

2–0-segern i tisdagens gruppfinal mot Island på Gamla Ullevi var det som krävdes för att säkra förstaplatsen i grupp F redan inför den sista omgången. Isländskorna, med två matcher kvar att spela, kan fortfarande nå samma poäng men kan inte passera Sverige då inbördes möten räknas först (bortamatchen slutade 1–1).

Matchinledningen såg nervös ut från Sverige, samtidigt som isländskorna verkade fullt inställda på att ställa till med en skräll i Göteborg. Men efter 25 minuters spel kom en isländsk bjudning som fick pendeln att svänga över till svensk favör. Nathalie Björns lyftning in i straffområdet såg ut att stanna på Glódís Perla Viggósdóttirs panna. Men Rosengårdsbackens nick blev missriktad och i stället för en rensning hamnade bollen rakt i gapet på Sofia Jakobsson, som helt friställd kunde rulla i 1–0 till Sverige.

Jakobssons vet hur det är att göra avgörande mål i viktiga matcher. Det var just Real Madrid-anfallaren som satte matchens enda mål mot Danmark 2018, när Sverige blev klart för VM i Frankrike.

Bild: MATHIAS BERGELD

Målet fick också tisdagens match att byta skepnad. Det var knappast så att de svenska målchanserna plötsligt stod som spön i backen, men den skakiga inledningen var som bortblåst och Sverige fick mycket bättre kontroll på spelet. Island försökte hitta luckor för att nå en kvittering, men mötte allt som oftast en blågul vägg.

Så fortsatte det i andra halvlek, och ju större risker isländskorna tvingades till, desto tydligare blev öppningarna för svenska omställningar. I den 57:e minuten var det en sådan kontring som punkterade matchen.

Kosovare Asllani hittade ut till Olivia Schough på vänsterkanten och Djurgårdsanfallaren visade med bravur varför hon förtjänade chansen från start i skadade Lina Hurtigs frånvaro. Ställd mot tre isländska försvarare vid straffområdesgränsen vek Schough in till höger mellan två av dem och tryckte sedan upp ett hårt högerskott i det närmsta krysset.

2–0 och god natt, Island.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag har kämpat jäkligt hårt för det här i år. Jag är glad att jag nått mitt mål att komma tillbaka till landslaget och göra mål i båda matcherna här. Jag är överlycklig nu. Vi är klara, det är så jävla gött, säger Schough till SVT.

Sveriges seger är ingen dödsstöt för isländsk del. Island kan fortfarande gå vidare till EM antingen som en av de tre bästa grupptvåorna, eller via det playoff som väntar för övriga tvåor.

Peter Gerhardssons Sverige får samtidigt en behaglig avslutning på kvalet, med en betydelselös bortamatch mot Slovakien den 1 december.