Jonna Andersson efter 1-1 mot Island
Jonna Andersson efter 1-1 mot Island Bild: MAXIM THORE

Sverige räddades av ribban – oavgjort mot Island

Sveriges väg mot fotbolls-EM 2022 ser fortsatt ganska ljus ut. Men i Reykjavik kom landslaget undan med blotta förskräckelsen. Efter 1–1 mot Island är kampen om gruppsegern fortfarande helt öppen.

|

Efter fem av åtta omgångar toppar Sverige fortsatt grupp F, men på samma poäng, 13 till antalet, som Island. Sverige har ännu greppet om den enda säkra direktplatsen till EM i England 2022, men eftersom inbördes möten räknas högst lär det bli en helt avgörande match om gruppsegern när länderna möts på nytt i Sverige den 27 oktober.

Att det var gruppens två bästa lag som drabbade samman i kylan på Laugardalsvöllur stod klart tidigt. Island gav Sverige motstånd på en helt annan nivå än gruppens övriga lag mäktat med. Den beryktade isländska hårdheten gav sig också till känna direkt – det smällde i varje närkamp – och 19-åringarna Sveindís Jane Jónsdóttir och Karólína Lea Vilhjálmsdóttir, lägg namnen på minnet, ställde dessutom till stora besvär för det svenska försvaret inledningsvis.

Island saknade skärpa

Men isländskorna saknade något som Sverige hade i första halvlek: skärpa kring straffområdet. Det slog verkligen inte gnistor om det svenska spelet, men man kom till chanser.

Kosovare Asllani sköt utanför från bra läge i den 13:e minuten, Lina Hurtig fick tung träff från nära håll i den 21:a, men sköt rakt på målvakten och lite senare hade också Magdalena Eriksson en nick tätt utanför stolpen.

Det krävdes till slut en målskytt för att göra mål. Sofia Jakobsson fick försöka två gånger innan hon fick till inspelet från höger, men när det väl nådde Anna Anvegård gick det snabbt. Rosengårdsanfallaren tog emot, vände om på en femöring och dundrade in 1–0.

– Det var Sofia som gör det bra på kanten och spelar in. Jag får ner och klipper till. Den satt bra, säger Anvegård till SVT.

En enkel resa mot tre svenska poäng sedan?

Knappast.

Ett hårt kämpande Island krigade sig tillbaka och i slutminuten av första halvlek kom en omdiskuterad situation när Island kvitterade, men där domaren dömde bort målet på grund av knuff på målvakten Zecira Musovic.

Efter en titt på reprisen gick det att förstå den isländska frustrationen över det bortdömda målet, då det inte var mycket till knuff från Glódís Perla Viggósdóttir innan Lyonstjärnan Sarah Björk Gunnarsdóttir tryckte in bollen i mål.

Kvitteringen kom i stället i den 61:a minuten. Island var fortsatt piggt efter paus – Sveindís Jane Jónsdóttir ett ständigt hot på högerkanten – och tack vare bättre skärpa i den sista tredjedelen kom också målet. Ett av många långa inkast från Jónsdottir – ett vasst isländskt vapen – missbedömdes helt av Lina Hurtig som tajmade upphoppet fel, missade nicken, och bollen hamnade hos Elín Metta Jensen. Från nära håll tryckte anfallaren in 1–1 bakom Musovic.

– Jag missade bollen, det var det som hände, säger Hurtig till SVT.

– Jag skulle bara rensa bort den...

Zecira Musovic:

– Jag kommer ihåg det sämst av alla. De satsade mycket på fasta situationer, inkast framför allt, där de fyllde på. Bollen kom från ett inkast, de var bra på huvudet och gjorde mål, säger hon till SVT.

Och Island hade bud på mycket mer. Allra närmast kom man i den 77:e minuten då det var mer tur än svensk skicklighet som höll bollen borta från nätet. Island träffade ribban två gånger, först direkt på hörna och sedan när returen landade hos Jensen som även hon träffade överliggaren.

Sverige redde dock ut stormen, men fick nöja sig med en poäng. Kampen om gruppsegern och en direktplats i EM går således vidare.

– Det var precis som vi förväntade oss. Jag tycker att vi gör en bra första halvlek, i andra tog de över lite mer. En jämn match med två bra lag som sliter för tre poäng. Det blir delad pott. Helt okej, säger Zecira Musovic.