Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Festfixare. Malmö FF:s Isaac Kiese Thelin gjorde två mål när Sverige slog Frankrike och tog sig vidare till EM-slutspel.

Stor bragd på Örjan

Jodå, visst blev Örjans vall en lyckoarena igen! - Det svenska U21-landslaget gjorde det ingen trodde var möjligt, slog Frankrike med 4–1 och kvalade in till EM i Tjeckien i sommar.

Fotboll. Stor hjälte blev Oscar Lewicki som kanonsköt in det avgörande målet på volley i 88:e minuten.

– Jag har aldrig gjort ett så viktigt mål, skrattar mittfältskämpen.

Han fortsätter:

– Vi har en fantastisk sammanhållning i gruppen och är beredda att jobba hårt för varandra. Det var det som gjorde att vi tog oss till EM.

Förbundskaptenen Håkan Ericson instämmer:

– Vi har haft en tydlig plan i de här två matcherna och killarna var lojala och följde den. Taktiskt är det svårt att hantera ett underläge från start och gasa och bromsa samtidigt, men spelarna gjorde det fantastiskt bra.

Frankrike vann den första playoffmatchen i Le Mans med 2–0 i fredags och såg segersäkra ut på Örjans vall, men det här svenska U21-landslaget är inget vanligt landslag.

Under hela resan har det varit motigt värre, men Ericsons mannar har knutit nävarna i byxorna och vänt det ena underläget efter det andra.

Gårdagen blev inget undantag.

Sverige fick den drömstart som laget önskade när Isaac Kiese Thelin redan i tredje spelminuten nickade in 1–0 efter hörna.

Fransmännen hade mycket boll under den första halvleken, men kom inte till så många lägen. I stället kunde hemmalaget öka på ledningen till 2–0 inför 2 800 åskådare i 35:e minuten när Kiese Thelin iskallt rullade in bollen på pass av John Guidetti.

Då var det plötsligt utjämnat och med knappt 20 minuter kvar blev det även 3–0 när Lewicki lyckades få bollen i mål efter en ny hörna.

Men rullgardinen såg ut att dras ner i 87:e minuten för Halmstads BK:s Joseph Baffo, som spelade hela matchen och gjorde det bra som mittback, och övriga svenskar. Layvin Kurzawa blev fri framför mål och nickade in 3–1. Då var Frankrike vidare.

Men Sverige vägrade att ge upp och glädjen visste inga gränser när Lewicki sköt 4–1.

Efteråt firade blågult så det stod härliga till när Örjans vall ännu en gång blev en segerarena.

– Det är något speciellt med hela konceptet i Halmstad. Vi har skapat minnen som sätter sig kroppen. Vi känner oss verkligen hemma här, pustar Håkan Ericson, som slog en kullerbytta av glädje sedan avancemanget säkrats.

Nu får han och övriga ta sikte på EM i Tjeckien nästa år.

– Varför sätta gränser? Vi har slagit Frankrike som vann U20-VM i fjol och det finns säkert lag som är lika bra som dem i EM, men inte svårare. Så låt oss drömma om framgångar i slutspelet.