Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Böljan Falkenbergs Amanda Johansson i en match mot Onsala 2020.  Bild: KRISTER ANDERSSON
Böljan Falkenbergs Amanda Johansson i en match mot Onsala 2020. Bild: KRISTER ANDERSSON

Spelade i Elitettan 2018 - nu lägger IF Böljan Falkenberg ner damlaget

2018 spelade IF Böljan Falkenberg i Elitettan. Tre år senare har det gått så långt att man nu tvingas lägga ner damlaget.
- Det är jättetufft och otroligt jobbigt att inse att det här blir enda utvägen. Mitt hjärta slår väldigt hårt för Böljan, säger Amanda Johansson.

Det har varit en tuff höst för IF Böljan Falkenberg. Dels åkte man ur division 1. Dessutom har klubben haft svårt att få tag på spelare till årets trupp. Då tvingas man till det ofrånkomliga:

– Vi anmäler inget seniorlag till spel, bekräftar ordföranden Magnus Falkehag.

Spelarna fick beskedet igår.

– Styrelsen informerade i måndags och vi fick tala om det för tjejerna igår (läs onsdag) efter träningen, säger Amanda Johansson och beskriver hur stämningen var:

– De flesta kände sig ledsna och besvikna. Man hade ju velat att det hade funkat. Vi har en för tunn trupp. De spelare vi är har potential och är duktiga. Och vi kan erbjuda bra träning. Synd att det inte satsas på det, säger Amanda.

Främsta orsaken bakom beslutet är spelarbrist.

– Det var på marginalen redan förra året. Vi fick gräva rätt djupt på bänken med yngre tjejer och hade en tunn trupp redan då. När vi sen åkte ut kände en del att de ville fortsätta i division 1, några gick exempelvis till Halmia, säger Magnus Falkehag.

Släppte 35 spelare till Falkenbergs FF

Att Falkenbergs FF klivit in har också påverkat.

– Ja, hade inte FFF startat damlag förra året hade inte detta problemet uppstått! Vi släppte 35 spelare till dem, suckar Falkehag.

För tre år sedan gjorde man sin andra säsong i Elitettan. Året efter hade man tre lag i verksamheten.

– Det fanns de som inte ville spela i division 1, men ändå spela a-lagsfotboll med kompisgänget. Klart att det blev lågt hängande frukt för FFF. Alla de försvann plus äldsta flicklaget, säger Magnus.

– 1996 lade vi också ner damlaget. Då var det ett gäng som spelat ihop länge, men sen skaffade de familjer samtidigt. Vi får göra resan igen, men det är tufft och känns jävligt ledsamt, säger Falkehag.

Det blir inte ens så att Böljan Falkenberg ställer ett lag på benen i division 4.

– Vi har största flickverksamheten i stan, och vi har våra 05:or. Det fanns diskussion där, men de är för unga. Det är bättre att vi satsar på att behålla dem så kanske de kan vara stommen i ett damlag - 2023.

Inför den här säsongen utsågs Joakim Johansson som huvudtränare (kommer nu fortsätta enbart inom ungdomsverksamheten) och Amanda Johansson skulle vara assisterande.

– Det har varit svårt att få tag på tränare. Då ställe jag upp som assisterande. Jag kunde stötta eftersom jag ändå tränar. Som det ser ut just nu kommer jag inte fortsätta.

– För mig blir det mycket tid med familjen, jag har en 2,5-åring där hemma, säger Amanda Johansson som debuterade i Böljan Falkenbergs damlag som fjortonåring.

Hon har varit med på hela resan från division 2 till Elitettan - och ner igen.

– Jag har aldrig spelat någon annanstans. Det känns ledsamt och tomt. Jag tror inte riktigt det har gått in att vi inte kommer ha ett lag och träffas och träna mer. Man har haft laget som sin andra familj.

Amanda känner att det var rätt att satsa när laget var i Elitettan, men det har man fått betala nu.

– Är man en klubb i en ganska liten stad så måste man locka till sig spelare som kanske pendlar från andra ställen i Halland. Åker man ner i seriesystemet är det svårt att behålla de spelarna. Sen tog ju FFF vårt äldsta flicklag plus B-lagstruppen. Då försvann alla våra unga tjejer som annars hade fyllt på naturligt till A-laget.

HN låter Fredrik Wisén, sportchef i FFF, svara på kritiken:

– Personligen tycker jag det här är tråkigt. När vi startade upp detta så skulle det finnas två centrala representationslag. Detta var u-laget från Böljan så det var inte a-lagsspelare. Klart det försvann spelare men jag känner inte att det är någon kritik mot oss. Det var inte så att jag övertalade utan det var frivilligt och de fick söka sig till FFF.

Läs mer: Böljans nyckelspelare tar fart igen