Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MATHIAS BERGELD

Sef: "Vi vet mer i slutet av veckan"

Kommer det att spelas allsvensk fotboll den 4 april? Svensk elitfotboll, Sef, meddelar att klubbarna vill skjuta upp premiären – men till när är ännu oklart. – Vi vet mer i slutet av veckan, säger generalsekreteraren Mats Enqui

Allsvenskan sparkar enligt plan igång den 4 april. Men statsepidemiologen Anders Tegnell sade på söndagen till Aftonbladet att allsvenskan med publik är tänkbart först tidigast i juni, och frågan är om den svenska fotbollen kommer att inledas som planerat och i sådana fall utan publik.

Regeringen har tills vidare stoppat sammankomster med fler än 500 deltagare och Tegnell räknar inte med att förbudet hävs i april.

– Det skulle jag bedöma som väldigt otroligt. Med de kurvor vi har sett i andra länder får man nog räkna med att en till två månader är ett minimum man vill ligga kvar med i det här läget, sade Tegnell till Aftonbladet.

Möte med klubbarna

Under måndagen har Svensk elitfotboll (Sef) och samtliga 32 klubbar i allsvenskan och superettan haft ett videomöte för att diskutera hur man ska agera med tanke på coronavirusets spridning och regeringens förbud mot större sammankomster.

– Vi har pratat med alla parter och tittar på alla tänkbara alternativ. Vad är rimligt, vad går att göra?, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist till TT.

EM påverkar

Sef skriver i ett pressmeddelande att målet är att kunna genomföra serierna med publik och att nästa steg nu är att föra dialog med Svenska fotbollförbundet om hur och när säsongen kan inledas. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har ett möte på tisdagen, då beslut om sommarens EM – som enligt plan inleds den 12 juni i Rom – väntas komma. En eventuell flytt av mästerskapet till i höst eller nästa år kan öppna för en senare start av allsvenskan.

– Hur det blir med EM kan förändra mycket för oss. Så i slutet av veckan vet vi nog mer, då har vi bättre koll på läget. Nu tar vi ett steg i taget, men planerar för en framflyttad start av säsongen, säger Enquist.

Sef meddelar även att svenska träningsmatcher kommer att spelas som planerat, men utan publik.