Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Örjans vall. Bild: NICLAS JÖNSSON
Örjans vall. Bild: NICLAS JÖNSSON

SD vill flytta Örjans vall och bygga ny arena

För sju år sedan slutade arenafrågan i en upprustning av Örjans vall.
Nu vill SD starta en ny utredning kring att flytta Örjans vall och bygga en multisportarena.
– Framåt i tiden ser vi ett behov av det, säger Johan Josefsson.

Utredningen finns med i SD:s förslag inför budgetfullmäktige nästa onsdag.

”Vi ser ett behov av att flytta Örjans vall och med det vill vi skapa ett mervärde med ett ny arena som bör fungera inte bara för fotboll utan även andra sportaktiviteter som friidrott”, skriver SD.

Fabio Ishaq förklarar varför.

– Med tanke på förtätningen och att kommunen inte har tillgång till bra mark för att kunna bygga bostäder. Det levereras alldeles för dåligt med detaljplaner, då behöver man ha bra areor för att göra de här projekten och kunna hänga med i utvecklingen, säger Fabio Ishaq.

Tycker ni att behovet finns att flytta Örjans vall?

– Vi säger inte att det är just nu. Vi ser framåt i tiden ett behov av det. En eventuell flytt är kanske om tio år. Man får tänka lite mer framåt i tiden än bara fem år, säger Johan Josefsson.

– Där arenan ligger i dag är en för liten yta för en fotbollsarena. Då tittar vi kanske inte på fotbollsplanen utan allt runtomkring. Det är en omodern arena.

Arenafrågan slutade i en upprustning av Örjans vall

Arenafrågan i Halmstad har tidigare varit en följetong. 2008 ställde sig den politiska ledningen positiv till att bygga en ny fotbollsarena på Sannarpsfältet. Men 2009 valde man att skjuta fram frågan sedan en utredning visat att det skulle kosta mellan 220-300 miljoner kronor.

2010 aktualiserades frågan igen där HBK var för en ny arena, men landade 2013 i en upprustning av Örjans vall som i slutändan kostade närmare 90 miljoner kronor.

SD anser att den utredning som gjordes för drygt tio år sedan inte längre är aktuell och att det behövs en ny för att visa om det finns möjligheter att flytta fotbollsarenan där HBK och Halmia har sin hemvist, var en ny arena i så fall ska ligga, men även kosta och finansieras.

Hur sannolikt tror ni att det är att ni får gehör för det här förslaget?

– Det vet jag inte, men det är sunt förnuft. Det behövs en ny utredning eftersom vi har en som inte är aktuell, säger Fabio Ishaq.

HBK:s ordförande: ”Spännande tanke, men...”

När vi frågar HBK:s ordförande Pelle Nilsson om SD:s förslag säger han:

– Det låter som en spännande tanke att man vill tillsätta en utredning, men jag vill ta till mig frågan och fundera lite mer på vad det skulle innebära innan jag uttalar mig mer, säger Pelle Nilsson.