Rasmus Andersson har hittat sin stil vid sidan av planen

Rasmus Andersson, 27, har ofta valt att gå sin egen väg. Både på och utanför planen. Nu har han landat i Tvååkers IF där han ska till att inleda sin femte säsong.
- Jag är med i äldsta laget på träningarna så det där med talang är en svunnen tid, säger han.

ANNONS
|

Mittfältaren har gjort sin resa inom fotbollen. Från moderklubben Arvidstorps IK gick han över till Falkenbergs FF redan i tonåren. Sedan lämnade han som 23-åring.

– Vi gick skilda vägar och det var ett gemensamt beslut. Jag hade kört fast och fick inget speciellt förtroende samtidigt som FFF ville satsa på andra hästar, säger Rasmus Andersson.

Via norska Örn-Horten hamnade han i Skála IF på Färöarna.

– Efter det fick det vara nog med fotboll på heltid. Det gav mig mycket livsmässigt: testa att stå på egna ben på ett helt annat sätt än innan. Norska division 1 var kanske inte så kul, men sen gick jag vidare till Färöarna. Det är coolt att kunna använda fotbollen till att ta sig till nya platser.

ANNONS

Studier i Australien

När han var tillbaka i Sverige 2017 föll valet på Tvååkers IF. Och där har han blivit kvar, med undantag för en kort sejour i Halmia plus ett halvårs studier i Australien.

– Det finns så många fina människor i och runt föreningen. Det är ideella krafter som gör det möjligt för Tvååker att ha ett stabilt division 1-lag. Det ska inte vara möjligt om man ser på storleken på klubben och byn, säger Rasmus.

Det var även där han fann sin bättre hälft, Anna - syster till dåvarande tränaren Andreé Johansson.

– Det var väl mer en slump än genom Andreé. Anna spelade i Tvååkers IF så man träffades på Övrevi IP.

I början sågs de i smyg.

– Man kan väl säga att fram tills att jag berättade för Andreé hade jag spelat 90 minuter i alla matcher. Gången efter jag hade berättat blev jag utbytt, säger Rasmus och skrattar åt minnet.

Han beskriver atmosfären i Tvååker som just familjär. Och eldsjälarna är där. På ett eller annat sätt, trots att vi lever i en pandemi.

– De som drar det största lasset är ändå där. De smyger sig in på matcherna i någon diffus funktionärsroll.

ANNONS

I Ettan södra krävs att man har ett civilt jobb vid sidan av fotbollen. Rasmus Andersson har dragit nytta av kurser i social media, kommunikation och marknadsföring och driver nu en butik, Govintage, på Brukstorget i Varberg.

– Jag har alltid varit intresserad av kläder. Sedan att det blev den här formen med vintage var inte givet, men jag blev otroligt inspirerad av det i Australien. Jag var färdigutbildad men arbetsmarknaden i Sverige var inte så svinsexig så jag valde köra på min egna väg. Det har gått bra. Jag är glad och stolt, plus att det är kul.

Rasmus Andersson kan blicka bakåt i backspegeln. Till då fotbollen var ett heltidsjobb.

– Båda sakerna har väl sina fördelar. När man var 18-19 var det gött att träna på förmiddagen och åka och fika. Helt sjukt att man kunde få dagarna att flyga iväg, utan att göra mer än fotbollen.

Han fortsätter:

– Nu är fotbollen snarare något man kommer iväg till. Tidigare var det bara fokus på fotbollen. Jag kan föredra det som jag har nu. Annars tänkte man hela tiden på fotboll. Framför allt jag som satt mycket på bänken. Jag gick runt mycket och var sur.

ANNONS

Tycker du att de som spelar i Allsvenskan och Superettan ska vara tacksamma?

– Ja, sedan är det många som kan göra mer av sin situation. Jag studerade på distans under hela tiden i Falkenbergs FF. Det går att börja skissa på en affärsidé, kanske intressera sig för aktier. Det finns tid att investera i sig själv. Sen det är klart, vill du vara fotbollsproffs är det otroligt privilegierat att ha en, två träningar per dag, utöver det kan du fokusera på att laga mat och vila.

Det är coolt att kunna använda fotbollen till att ta sig till nya platser.

Att det är olika förutsättningar lägger inte Rasmus så stor vikt vid.

– Det blir den ekonomiska aspekten kring serien. I division 1 blir man ju egentligen inte ens halvtidsanställd trots att det blir nästan som ett halvtidsjobb. Men det är nog värre resor i den norra serien. Sen har vi kul i laget så det blir aldrig tråkigt att åka till en träning eller match.

Obesegrat på försäsongen

Extra skoj har det varit efter januari och framåt. Tvååkers IF har gått obesegrat genom hela försäsongen. När Rasmus Andersson nyligen sänkte Falkenbergs FF i den sista träningsmatchen genom en straffspark så var det nionde matchen utan förlust. Nya tränaren Pierre Krantz kom in sent till laget som ersättare för Mattias Lindström (numera i Helsingborgs IF). Med vapendragaren Dan Gustafsson som assisterande har den nya duon fått en kanonstart i klubben.

ANNONS

– Det är två goa gubbar helt klart! Nu har allt gått som på räls så det är svårt att hitta grejer att gnälla på. Det skiljer sig ganska mycket fotbollsmässigt från i fjol. Samtidigt är vi en redan sammansvetsad grupp. Då tror jag det är tacksamt att komma in som ledare. Många trivs, det finns inte så många konflikter. Då kan de fokusera på det de är där för - att träna oss, snarare än att vara barnvakter.

Andersson tror att laget kommer sättas på prov - så småningom.

– Jag är tämligen övertygad om att det kommer komma tuffa tider. Vi kan inte vinna hela tiden. Motgångar får man vara beredd på, men vi är ingen spelargrupp som svävar iväg efter den här försäsongen. Den mentaliteten finns inte.

Och jag som skulle ställa frågan om Superettan...

– Vi hade stora problem att klara oss kvar förra året. Det var ju om man ska vara helt ärlig en riktig underprestation och dåligt av oss. Vi skulle inte ha varit där nere. Så Superettan ska vi inte prata om. Vi får ta det efter 20 omgångar i så fall...

ANNONS