Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

50 personer kommer få möjlighet att släppas in på fotbollsmatcherna i Halland. Detta efter beslut från Folkhälsomyndigheten och ordningsmakten.
50 personer kommer få möjlighet att släppas in på fotbollsmatcherna i Halland. Detta efter beslut från Folkhälsomyndigheten och ordningsmakten.

Publik tillåts på fotbollsmatcher i Halland

Fotbollsmatcher med publik. Det blir nu verklighet i fotbolls-Halland efter beslut från Svenska fotbollförbundet.
– Det var precis vad vi behövde, säger Mikael Hansson, ordförande i tävlingskommittén på Hallands fotbollförbund.

Nu får föreningarna i den halländska fotbollen möjligheten att stilla abstinensen hos supportrar och fotbollsälskare.

– Det kommer att bli tillåtet att titta på fotboll från och med måndag kväll och ta in 50 personer på matcherna. Detta kommer gälla från division 1 och nedåt, pojk, flick, herr och dam, säger Mikael Hansson, ordförande i tävlingskommittén på Hallands fotbollförbund.

Mikael Hansson går närmare in på vad som gäller för klubbarna.

– Det finns tio punkter som man ska klara av. Nu gäller det att föreningarna håller sig till föreskriften. Men de som inte vill behöver inte släppa in publik på matcherna. Det kan vara dem som säger att de inte har organisation till det.

50 personer i publiken tillåtet

Men det ställer höga krav på föreningarna.

– Föreningarna måste ha sina ledare, någon speaker och de personer som behövs för att genomföra ett arrangemang. Utöver det kan man räkna 50 personer. Det gäller att man gör detta med aktsamhet. Speciellt i och med att vi i Halland i april bestämde för oss att spela enkelserier. Vi har haft tur och skicklighet i besluten.

Beslutet är välkommet från många håll, däribland hos Vinbergs IF:s ordförande Kalle Ivarsson.

– Det är alltid positivt när de öppnar upp och ger oss möjlighet att ta in publik, det vill vi ju, säger Kalle Ivarsson.

Derby med eller utan publik?

Klubbledningen ska under måndagen ha ett styrelsemöte. Detta då det redan under tisdagen spelas ett derby på Vinåvallen mellan Vinbergs IF och Varbergs Gif i division 2 sydvästra Götaland.

– Om det är praktiskt möjligt ska vi göra släppa in publik. Men vi bestämmer det på mötet. Vi hoppas på att inom en snar framtid att vi kan släpa in fler. På Vinåvallen skulle det gå utan att det blir trångt.

Valinge Derome DFF sitter och och planerar för hur de rent praktiskt ska lösa publikfrågan. På onsdag spelar damlaget i Svenska cupen mot Qviding FIF.

– Vi har under coronatiden haft en stor organisationsstab på 15 personer med anledning av att kunna hålla koll så att ingen kommer in, säger Nils-Erik Andersson, ordförande i damsektionen.

Han tror inte att det kommer fler än 50 personer, men längtan efter att se fotboll på plats kanske är stor bland befolkningen efter det långa uppehållet.

– Men man vet aldrig eftersom det varit fotbollstorka. Det kanske finns ett jättesug och vi underskattar det. Då får de ta sina bilar och ställa sig i grässlätten, avslutar Nils-Erik Andersson.