Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I vintras skrev Olivia Schough på ett tvåårskontrakt med Rosengård. Där hoppas hon vinna SM-guld. Bild: MATHILDA AHLBERG
I vintras skrev Olivia Schough på ett tvåårskontrakt med Rosengård. Där hoppas hon vinna SM-guld. Bild: MATHILDA AHLBERG

Olivia Schough bytte klubb – vill bärga SM-guld

Det blev Rosengård för Olivia Schough.
Där finns ett klart och tydligt mål.
– SM-guld är det vi alla vill och tror att vi kan ta, säger 30-åringen.

Två säsonger i ett bottenlag. Sedan bytte Olivia Schough klubb.

Nu är förväntningarna högre.

För Rosengård är topptippat, till och med guldfavorit. Rosengård hymlar inte heller om vad klubben vill. Toppa tabellen efter 22 omgångar.

– Det är kul att komma till ett lag där det är ett så tydligt mål. Jag saknar ju det där SM-guldet, säger Torup/Rydö-produkten.

Pressen ska inte bli något större ok. Schough köper situationen och ska göra det bästa av den.

– Det är bara försöka njuta av att vi är ett bra lag och sedan ta det match för match. Vi ska göra allt vi kan för att vinna guld. Alla vet att det inte kommer att bli lätt eftersom det är många bra lag, framför allt Häcken som är en enorm kandidat till guldet.

Det var i december som det blev klart att Schough skulle byta Djurgården mot Rosengård. Det blev till slut ett enkelt val för 30-åringen, men det saknades inte intressenter för henne.

– Jag har nog aldrig haft så många anbud som jag hade efter förra säsongen. Det var väldigt smickrande. Det var ett kvitto på att man hade gjort en bra säsong, säger den tidigare Bayern München- och Eskilstuna United-spelaren, som bekräftar att det var klubbar i Sverige, Italien och Spanien som ville ha henne.

Hon fortsätter:

– När Rosengård kom in i bilden blev det väldigt självklart. Rosengård har varit ett lag som jag sett upp till i väldigt, väldigt, väldigt många år och jag har drömt om att vara en del av den truppen. När det dök upp blev jag väldigt glad och tog beslutet ganska snabbt.

Samtidigt medger Schough att det fortfarande finns en ambition om att en dag spela utanför Sveriges gränser igen.

– Ända sedan jag kom hem från utlandet har jag tänkt att det hade varit roligt att göra om det och förhoppningsvis göra bättre ifrån mig. Men det kändes inte som att det var läge nu. Och Rosengård har jag alltid velat spela i. Det var det bästa beslutet jag kunde fatta. Blir det utomlands framöver? Det vet jag inte. Vi får se hur det går här. Just nu vill jag bara vara här.

Steget från Djurgården till Rosengård har varit en omställning. Inte minst i och kring klubben.

– Det är en enorm skillnad. Varje träning är det hög klass på. Det är landslagsspelare på varje position och vi har redan spelat många matcher. Jag märker att jag kommit till ett riktigt bra lag.

– Det är väldigt professionellt här. Man tar inget för givet och alla spelare är väldigt professionella. Det blir också enklare när alla har det här som sitt jobb.

Visserligen har damallsvenskan precis sparkat igång. Men å andra sidan har Rosengård redan spelat tävlingsmatcher i över en månad. Det har varit svenska cupen, men kanske framför allt Champions League.

– Det känns inte som att vi har haft någon försäsong. Det har varit träningsmatcher, cupmatcher, Champions League och nu är det seriepremiär. Men det har varit en fantastiskt rolig försäsong. Jag klagar inte.

Hur var det för dig att spela Champions League igen?

– Det var otroligt kul och det var en stor anledning till att jag ville hit. Jag har saknat Champions League och det var många år sedan jag senast spelade. Det är väldigt häftiga matcher och vi fick lov att möta ett formstarkt Bayern München. Det är det som är häftigt med Champions League, att man får testa att möta sådana motståndare.

Rosengård föll med sammanlagt 4–0 i kvartsfinalen mot Bayern München. Dessutom blev det semifinaluttåg mot Häcken i svenska cupen. Därför siktar Schough på att revanschera sig med ett SM-guld.

Men det är inte det enda målet hon har. I sommar spelas OS och Sverige är kvalificerat. Hon hoppas få åka till Japan.

– Jag ska göra allt jag kan för att få uppleva ett mästerskap till med dem. Men först och främst måste jag göra en bra säsong. Det är i klubben du utvecklas. Och det är en otrolig konkurrens i landslaget, så det gäller att verkligen få igång spelet hemma i allsvenskan för att ha chans att komma med i truppen.