Malmö FF gästade lilla IF Norvalla

Therese Sjögran, Nilla Fischer och Malin Andersson var bara några av motståndsspelarna. Det har nu gått 15 år sedan IF Norvalla spelade den kanske största matchen i klubbens historia.

ANNONS
|

När Sverige spelar stora fotbollsmästerskap brukar Caroline Larsson påminna sina barn om att hon minsann mött flera av spelarna i landslaget.

– Jag brukar alltid tjata om det eftersom jag tycker det är häftigt. Jag vet inte om mina barn tycker att det är lika häftigt som jag tycker att det är, säger Caroline Larsson.

I mitten av 00-talet var hon och lillasyster Cecilia Larsson två bärande spelare i IF Norvalla – Ett IF Norvalla som under denna tid upplevde sina glansdagar.

– Vi spelade ju i division 1 södra, vilket då var den näst högsta ligan. Så, vi var riktigt bra. Därför fick vi också mycket uppmärksamhet. Bland annat från Hallands Nyheter. Det var en kul tid, säger Cecilia Larsson.

ANNONS

Malmö FF ställde upp med världsstjärnor

Uppmärksamheten kulminerade den 29 juni 2005. Dåtidens kanske bästa svenska lag Malmö FF gästade Norvalla IP i svenska cupen. Laget bestod till stor del av stommen av det svenska landslag som två år tidigare hade tagit det historiska VM-silvret.

Drygt 700 åskådare var på plats för att få en skymt av stjärnor som Malin Andersson och Nilla Fischer. Publikrekord för Norvallas damlag.

Nuvarande tränare Niclas Olausson tränade laget även då. Och han minns uppståndelsen.

– Alla som var det minsta intresserade av damfotboll i närområdet var ju på plats. Och efter matchen fick både Malmö FF och våra spelare skriva autografer. Det var en riktig folkfest.

Just att skriva autografer var något Norvalla-spelarna inte var helt vana vid.

– Småtjejerna som var på plats hade nog inte så bra koll på vem som spelade i vilket lag. De trodde säkert att jag var en MFF-spelare. Men, trots det var det ju självklart kul att få skriva autografer. Det har man inte fått göra så många gånger i karriären, säger Caroline Larsson.

Klasskillnad mellan IF Norvalla och Malmö FF

Trots att Norvalla år 2005 spelade i Sveriges näst högsta serie hade laget ingen chans mot världsstjärnorna i MFF. Matchen slutade till slut 4-0 till bortalaget - ett resultat som ändå får räknas som godkänt för Niclas Olaussons lag.

ANNONS

– Där och då var det lite surt. Även om det var en fantastisk inramning så kommer jag ihåg att jag blev sur över att vi förlorade matchen. Jag är ju en tävlingsmänniska och vill alltid vinna, säger Olausson och fortsätter:

– Men, jag vill ändå minnas att vi gjorde en bra match och att tjejerna inte vek ner sig. Malmö FF var ju fantastiska då och jag har varken före eller efter varit med om att möta att lika starkt lag.

Caroline Nilsson minns specifikt en tuff mittfältskamp.

– Jag fick i uppgift att hålla koll på Nilla Fischer. Även om hon var ung så märkte jag direkt att hon var en riktig klasspelare. Det var nog den tuffaste matchen jag någonsin spelat. Tempot var högt och sättet Malmö kunde hantera boll var något utöver det vanliga.

Cecilia Larsson håller med.

– Malmö FF är utan tvekan det bästa laget jag någonsin mött. Och att vi bara förlorade med 0-4 tycker jag var starkt av oss, säger Cecilia Larsson.

Trots en solid insats fanns dock mer att önska i Norvallas offensiv. En av lagets största stjärnor vid denna tidpunkt var anfallaren Camilla Otterdahl. Och om det var någon som skulle göra livet surt för världsstjärnorna från Skåne var det hon.

ANNONS

– Jag minns att det skrevs en del om hur jag skulle överlista landslagsmålvakten Caroline Jönsson. Men jag vet inte om jag ens kom fram till mål någon gång under matchen.

Pratar fortfarande om matchen

Mycket vatten har runnit under broarna sedan matchen spelades. Men trots att det gått 15 år håller flera av spelarna från det dåvarande laget fortfarande kontakten.

– Jag och Cecilia (Larsson) har ju god kontakt med Camilla (Otterdahl). Sedan träffar man ju på en del genom fotbollen. Många är ju fotbollsmorsor nu. Då kan det absolut vara så att matchen mot MFF kommer på tal, säger Carolione Larsson.

Cecilia Larsson:

– Jag tror att matchen betydde oerhört mycket för bygden. Det kom ju otroligt många unga tjejer som förhoppningsvis inspirerades av att vi faktiskt spelade på så hög nivå att vi fick möta ett av dåtiden bästa lag i Sverige.

IF Norvalla - Malmö FF 0-4 (0-3)

Målen: 0-1 (1) Malin Andersson, 0-2 (18) Therese Lundin, 0-3 (28) Therese Sjögran, 4-0 (70) Maria Westerblad.

Så startade IF Norvalla:

Emma Lind - Cecilia Larsson, Jenny Enslöw, Madelen Johansson (nu: Gerken), Carolina Antonsson - Sara Teern, Malin Andersson, Caroline Larsson, Sara Duerlund - Camilla Otterdahl, Nathalie Larsson.

Avb: Elisabeth Lindkvist, Eva-Lena Svensson, Jeanette Nilsson, Emma Orvinder, Jessika Johansson.

Så startade Malmö FF:

Caroline Jönsson - Malin Andersson, Denise Reddy, Therese Jönsson, Jenny Engwall - Anna Möstam, Nilla Fischer, Therese Sjögran, Emma Stålhammar - Therese Lundin, Asthildur Helgadottir.

Avb: Jenny Olsson, Vlora Bajraktaraj, Sara Stålhammar, Maria Westerblad.

ANNONS