Lina Hurtig skickade Sverige närmare VM

Sverige tågar vidare mot fotbolls-VM 2023. Inför nära fullsatta läktare kom fjärde raka segern, hemma mot Finland. Lina Hurtig blev stor matchhjälte när hon kastade sig fram och stötte in segermålet, 2–1.
– Det var otroligt skönt när jag kände att jag träffade den och såg den gå in, säger Lina Hurtig till SVT.

ANNONS
|

Sveriges fotbollsdamer tappar i princip aldrig poäng på hemmaplan i mästerskapskvalen. Inför torsdagens match mot Finland hade det bara hänt vid tio tillfällen genom historien, och bara en gång – den 13 oktober 1992 mot Danmark på Ryavallen i Borås – hade det blivit förlust.

Drygt 29 år senare nosade Anna Signeuls Finland på att utöka den listan.

De 13 429 åskådarna på Gamla Ullevi i Göteborg fick visserligen se ett Sverige som inför i princip fullsatta läktare omgående dyrkade upp den finländska defensiven. 1–0 dröjde inte länge.

Fridolina Rolfö skrapade från sin offensiva mittfältsroll ihop ett par halvchanser redan i de inledande minuterna, och när hon väl fick en helchans satte hon dit den med besked. Sofia Jakobsson slog en boll i djupet, Rolfö nickskarvade den vidare till Lina Hurtig och satte sedan full fart i djupet. Hurtig frispelade Rolfö och Barcelonastjärnan placerade säkert in 1–0 till publikens stora jubel.

ANNONS

Det var första gången sedan coronapandemin bröt ut som Sverige fick spela inför storpublik, men den inledande energiskjutsen som det gav tonade snart ut.

Finland började våga hålla i bollen allt mer och med knappt en halvtimme spelad etablerade gästerna ett allt större tryck mot det svenska straffområdet.

Då kom också 1–1.

Rosengårds Ria Öling satte en strålande boll i djupet på Linda Sällström och Finlands vassaste målskytt gjorde inget misstag när hon satte kvitteringen, Sällströms 50:e landslagsmål, i det bortre krysset.

Anna Signeul kunde inte vara annat än nöjd när hon gick ut till halvtidsvilan, och efter paus fortsatte finländskorna att strida tappert, släppa till mycket lite och hela tiden hota med vassa omställningar.

– Jag tycker vi börjar bra och får ett relativt tidigt mål. Sedan släpper vi lite oturligt till 1–1, säger Lina Hurtig till SVT om första halvlek.

Men det höll inte hela vägen. Sverige fortsatte att mala på och med drygt tio minuter kvar att spela kom det förlösande 2–1-målet.

Det var riktigt vackert.

Filippa Angeldahl fick bollen en bit till höger på den finländska planhalvan, ett tiotal meter utanför straffområdet, och fick gott om tid att måtta. Manchester City-mittfältaren slog ett ypperligt inlägg mot den bortre stolpen där Lina Hurtig kom stormande och kastade sig vältajmat fram för att stöta in bollen utan chans för målvakten Tinja-Riikka Korpela.

ANNONS

– Det var ett så skönt mål. Jag såg inlägget komma och springer på ytan och kastar mig fram – det var enda chansen att nå bollen, säger Hurtig till SVT.

Det orkade inte Finland svara på.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson om sin matchavgörande anfallare:

– Hon har stora kvaliteter. Hon är i bra form i Juventus och kommer hit med stort självförtroende. Det lyser om henne på träningarna, och var man än träffar henne. Det är en bra spelare, säger han till SVT.

Sverige fortsatte i stället att trycka på och kunde ha gjort ytterligare något mål, bland annat hade Johanna Rytting Kaneryd – som stod för ett mycket piggt inhopp – ett fint läge. Men 2–1 stod sig och halvvägs in i VM-kvalet toppar Sverige grupp A på maximala tolv poäng.

På tisdag kan Peter Gerhardssons gäng ta nästa steg mot gruppsegern och en plats i VM i Australien och Nya Zeeland. Då väntar Slovakien i Malmö i årets sista landskamp.

ANNONS