Glödhet. Kocken Igor Sapega från Varberg är tillsammans med Halmstad-killen John Novak målvakter för dövlandslaget i fotboll. Nästa helg spelar laget en avgörande EM-kvalmatch mot England.
Glödhet. Kocken Igor Sapega från Varberg är tillsammans med Halmstad-killen John Novak målvakter för dövlandslaget i fotboll. Nästa helg spelar laget en avgörande EM-kvalmatch mot England.

Kocken som vill spela fotbolls-EM för döva

I sommar arbetar Igor Sapega i köket på Hotell Havanna. Utöver det tränar han hårt för att lägga beslag på målvaktsposten – för att vara med och ta dövlandslaget till första internationella mästerskapet på 26 år.

ANNONS
|

Handikappidrott. Igor Sapega spenderar sommaren i Varberg, staden han har växt upp innan flyttlasset gick till Stockholm.

- Fast jag är född i St Petersburg, det var där jag fick min hörselskada, berättar den 24-årige kocken efter att han tillagat hotellgästernas middag.

När Igor var två år drabbades han av lunginflammation och blev inlagd på sjukhus. Väl där fick han på tok för mycket antibiotika, vilket fick konsekvenser i form av hörselnedsättning.

- Då sa min mamma att vi skulle flytta till Sverige och det är jag glad över. Annars hade jag fått jobba i en fabrik och packat lådor för 50 ören i timmen.

ANNONS

Flyttlasset gick till Varberg, där han som åttaåring började spela fotboll i Varbergs Gif och inledde sin målvaktskarriär.

- Jag spelade tills jag tog studenten, sen flyttade jag till Stockholm och tog en paus med fotbollsspelandet.

Dagen efter gymnasiets slut köpte han en bussbiljett. Den frispråkige restaurangstudenten hade fått köksanställning i huvudstaden.

- Efter två år fick jag upp ögonen för fotbollen igen, säger Igor Sapega som började stå i mål för IK Hephata, ett lag för döva, efter att han fått en anställning som köksmästare och därmed frigjort en del kvällar.

Samtidigt som karriären i köket har gått spikrakt uppåt har även den fotbollsmässiga utvecklingen satt fart. Mycket tack vare dövlandslagets målvaktstränare, Anwar Aly.

- Han har spelat professionellt i Egypten och tränar mig som en elitmålvakt. Det är hans förtjänst att jag bara har släppt in tre mål på 12 matcher, säger Igor Sapega som släppte in 23 i fjol.

Som målvakt beskriver han sig som "en fågel som beter sig som ett monster".

- Det har hänt mycket på ett år och lag högt upp i seriesystemet har hört av sig. Klubbar nästan slåss om mig, men jag ligger lågt och avvaktar. Jag vill inte ha för bråttom.

ANNONS

Den 26 juli bär det av till Ashford, strax utanför London för en avgörande EM-kvalmatch mot England. Sverige vann premiären mot Belgien, som i sin tur vann mot England i trelagsgruppen där två tar sig vidare till mästerskapet.

- Mycket har hänt i dövlandslaget den senaste tiden och vi har fått ganska stor uppmärksamhet, det är roligt. Jag hoppas vi kan ta oss till EM och bli ännu större.

Conny Bååth, som gör sin andra sejour som förbundskapten för dövlandslaget, hyser lovord över Igor Sapegas målvaktsutveckling.

- Hans utveckling de senaste 1,5 åren är fascinerande att ha följt. Det är en träningsvillig och orädd målvakt som är ett riktigt målvaktsämne.

ANNONS