Jesper Karlsson, t h, firar efter ett mål mot Varbergs Bois FC
Jesper Karlsson, t h, firar efter ett mål mot Varbergs Bois FC Bild: JÖRGEN JARNBERGER

Karlsson om succén, flytten till Göteborg och framtiden

Han levererar i match efter match. Drömmålen radas upp och fotbollslivet leker för Jesper Karlsson, 22. - Målen har kommit nu på slutet, men jag tycker jag har spelat väldigt bra hela säsongen, säger Jesper Karlsson.

ANNONS
|

Sedan drygt ett år tillbaka bor IF Elfsborg-stjärnan och den förre falkenbergaren Jesper Karlsson i Göteborg. Han trivs på alla plan.

– Jag gillar Göteborg och har vänner här. Det är lite mer än Borås - att bo i. Sen kan man sticka ifrån fotbollen lite, det är skönt.

Annars går IF Elfsborg som tåget. Borås-gänget är uppe på andraplats i tabellen när intervjun görs. Framgångsfaktorn? Den har Jesper Karlsson klar för sig.

– Ett tydligt spelsätt och en plan hur vi vill spela fotboll. Det är tydligt för varje spelare på varje position. Jag tror det är där någonstans det börjar, säger Jesper Karlsson.

ANNONS

Själv har han bidragit och snickrat ihop sju mål.

– Målen har kommit nu på slutet, men jag tycker jag har spelat väldigt bra hela säsongen.

Visst ligger det mycket slit och träning bakom det hela från Jespers sida. Han vill även lyfta fram en doldis - i Falkenberg.

– Jag kör hela tiden med Dragan (Savic) när jag är hemma. Vi står varandra mycket nära. Han betyder mycket och är en fin kille som tränar med mig. Han gör det med hjärtat, det finns inte många sådana idag. Han vill inte ha något betalt, utan går bara ut och har roligt, samtidigt som man får riktig bra träning.

Trots succén står Karlsson med fötterna på jorden.

Så även när Falkenbergs FF kommer på besök på torsdag.

– Det gäller att inte sväva iväg utan vi måste fortsätta jobba som vi gjort. Klart man känner många i Falkenberg som man spelat med, och Hasse (Eklund) betyder mycket för mig fortfarande, liksom Jonas (Axeldal).

Jesper har goda minne från när lagen möttes senast.

– Förra året hemma vann vi med 4-0 och jag gjorde mål. Sen torskade vi i Falkenberg, den var desto tuffare...

22-åringens kontrakt går ut i november nästa år. Fortsätter han så här lär marknadsvärdet höjas ytterligare.

ANNONS

– Jag tar det som det kommer. Klart det händer grejer när man gör bra ifrån sig. Det har funnits konkret intresse, men det är Elfsborg jag fokuserar på nu, inget annat.

Känner du dig redo för nästa steg i karriären?

– Redo tror jag att jag är, sen om det är nu eller sen, det spelar ingen roll. Jag vill hjälpa Elfsborg att vinna matcher. Det är det enda som finns i mitt huvud.

Innan corona-pandemin fick Jesper Karlsson vara med på landslagets januari-turné - och det gick även bra i de sammanhangen.

– Det är inte så att man går runt och tänker på det, men landslaget är bland det största man kan vara med om som fotbollsspelare, säger Jesper.

Men även fast han är en stor stjärna i Allsvenskan nu har det funnits betydligt jobbigare perioder i karriären. Han nobbades till exempel när det var dags för Elitpojklägret i Halmstad, årskull 1998.

– Jag var tydligen inte tillräckligt bra, säger Jesper och fortsätter:

– Det är ingen ursäkt, men jag tror det var mer personliga grejer att jag inte kom med, än hur bra jag var på fotboll. Det var strul i skolan och jag var en riktigt stökig unge. Det var så man var, och man visste inte bättre.

ANNONS

Har du något råd till ungdomar i samma situation?

– I den åldern, om man inte kommer med, kanske man tar en annan väg. Det är en stor chans att visa upp sig. Men man ska väl bara köra på och tro på det. Bara för att man inte kommer med på ett sånt läger betyder det inte att man inte kan lyckas.

ANNONS