John Björkengren om första tiden i Lecce

Det har knappt gått en månad. Men John Björkengren trivs redan med livet i Italien.
– Nu ska jag bara lära mig språket så blir det ännu bättre, säger Lecce-mittfältaren.

ANNONS
|

4 oktober 2020. Den dagen kommer John Bjökengren, 21, alltid att minnas. Det var dagen då mittfältaren lämnade Falkenbergs FF för italienska Lecce. Där skrev han på ett kontrakt över fyra år. I avtalet finns också en option om förlängning över ytterligare en säsong.

Det har nu gått lite mindre än en månad sedan mittfältaren blev klar för Serie B-klubben. Sedan dess har han spelat i tre av fyra matcher, varav att han startat i två av dem. Han har redan märkt av en skillnad gentemot hur tillvaron var på hemmaplan.

– Jag har kommit in i det bra och trivs jättebra härnere, säger mittfältaren och fortsätter:

ANNONS

– Det är bättre spelare och ett högre tempo här. Den taktiska biten är ett snäpp högre. Det är väldigt mycket fokus på den taktiska biten. Det tar lite tid att anpassa sig, men man blir bättre för varje dag som går. Jag har en positiv känsla.

Klubbytet är en sak, vardagslivet en annan. Och det är också en kontrast mot livet i Sverige.

– Utanför fotbollen skiljer sig egentligen allting. Man är van vid svenska människor. Italienarna är lite annorlunda, men på ett härligt sätt.

Men Björkengren kan umgås med en svensk. I laget spelar även Leonard Zuta, tidigare i Häcken. Några andra spelare pratar också engelska.

– Annars är det mycket italienska. Man hänger med dem som man kan kommunicera med. Även om han (Zuta) bara har varit här två–tre veckor längre än vad jag har så har han lite bättre koll på saker och ting än vad jag har. Det är alltid skönt att ha någon som man kan ta hjälp av.

Hur är det med språket? Tar du några kurser i italienska?

– Tanken är att jag ska göra det. Men det har varit väldigt mycket nu med att fixa bil och lägenhet och att komma in i laget. Det är mycket att tänka på, men det ska jag fixa.

ANNONS

Däremot har inte resultaten gått Lecces väg den sedan Björkengren anslöt. Laget har inte vunnit sedan den 3 oktober. Då förlorade samtidigt Björkengren och Falkenbergs FF mot IFK Göteborg.

Lecce var på väg mot cupknall

Men Lecce var nära en skräll i italienska cupen mot Serie A-klubben Torino. Laget förlorade efter förlängning.

– Vi spelade jämnt med dem. Jag tycker att vi är bättre än dem i stora delar av matchen och vi har många bra lägen till att göra två eller tre mål under ordinarie tid. Sedan går vi in i full tid med en bra känsla. De får en straff i förlängningen och matchen är därefter död.

Hur var stämningen efteråt?

– Det är deppigt när man förlorar en match och framför allt när det är så nära. Men med lite distans till det är vi ändå nöjda med den insatsen vi gör.

Björkengren blev utbytt med 20 minuter kvar av ordinarie tid efter en smäll, men det ska inte vara särskilt illavarslande. Dessutom tilldelades han ett gult kort.

Den senaste månaden har bara fladdrat förbi för Björkengren. Och det gick fort när klubbytet skulle ske. Såpass fort att han inte fick med sig alla sina tillhörigheter.

– Det gick väldigt snabbt. Jag packade en stor resväska så jag fick med mig det mesta. Lite småprylar saknar man därhemma. Men flickvännen kommer ner nästa vecka och hon kan nog få med sig resten av sakerna.

ANNONS

Dessutom har han fått debutera på presspodiet. Björkengren presenterades officiellt på en medieträff där även en tolk och sportchef Pantaleo Corvino medverkade. En ovan sits för falkenbergaren samtidigt som sportchefen såg allt annat än tillfredsställd ut. När Björkengren svarade på frågor tog Corvino upp sin mobiltelefon och fipplade runt bland appar och meddelanden.

– Han är härlig (skratt). Det var första presskonferensen som jag var med på. Men det var inga större konstigheter. Det var roligt att få uppleva det.

Allt som allt har varit en hektisk månad för Björkengren. Men det har varit en lärorik period – och han trivs med livet på de sydligare breddgraderna.

– Italien är ett jättehärligt land och staden är jättefin. Folket är härligt. Nu ska jag bara lära mig språket så blir det ännu bättre.

Och maten är bra?

– Verkligen. Det blir mycket pasta härnere.

ANNONS