Jesper Karlsson lämnar för spel i Holland antingen den här fredagen eller nästa fredag.
Jesper Karlsson lämnar för spel i Holland antingen den här fredagen eller nästa fredag. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Jesper Karlssons flytt genererar pengar till Böljan Falkenberg

Jesper Karlssons flytt till AZ Alkmaar genererar inte bara pengar till Elfsborg och Falkenbergs FF. Även moderklubben Böljan Falkenberg får ett rejält tillskott.

ANNONS
|

Som 16-åring gjorde Jesper Karlsson flytten från Böljan Falkenberg till storebror Falkenbergs FF. Fram till dess hade Karlssons karriär enbart koncentrerats till just Böljan.

– Jesper var ju kvar hos oss ganska länge, ett eller två år längre än de flesta andra. Det har vi ju nytta av nu. Men framförallt är det väldigt kul för honom, det hade inte kunnat hända en bättre kille, säger Böljan Falkenbergs ordförande Magnus Falkehag.

Stort ekonomiskt tillskott för Böljan Falkenberg

Sedan snart tio år tillbaka finns en regel som heter solidaritetsersättning vid övergångar mellan klubbar i olika länder. Det innebär att varje gång en spelare säljs till en klubb i ett annat land så går fem procent av övergångssumman till de klubbar som spelaren tillhört mellan 12-23 års ålder.

ANNONS

Solidaritetsersättningen delas sedan upp mellan dessa klubbar enligt en tabell. Då Jesper Karlsson endast är 22 år gammal utgår bara 4,5 procent av övergångssumman i solidaritetsersättning.

Övergångssumman är inte officiell men det har rapporterats om cirka 27 miljoner kronor. Skulle den summan stämma blir Böljan Falkenbergs del runt 360 000 kronor.

– Det är det vi har kommit fram till också, sen får vi se när pengarna kommer in, säger Magnus Falkehag.

Vad betyder sådana pengar för Böljan Falkenberg?

– Det är enormt mycket pengar för oss. Nu har vi inte haft något möte med styrelsen sedan detta blev klart, men det känns ju som att vi kan hitta på något roligt för ungdomsverksamheten.

Hyllar klubbens ungdomstränare

Falkehag berättar att han stoppats av folk under helgen som vill gratulera honom och klubben till att man fostrat Sveriges senaste stora utlandsförsäljning.

– Det skapar positiva vibbar i hela föreningen. Det är bra reklam att unga spelare i klubben kan se var man kan hamna om man är målmedveten, säger Falkehag och fortsätter:

– Jag vill också hylla Jespers tränare i unga år, ”Padde” (Thörnqvist) och Heinz (Möller). De har inte fått tillräckligt med kredd och har en stor del i det här.

ANNONS

Jesper Karlsson är den första Böljanspelaren som värvats till ett utländskt lag sedan just ”Padde” (då Bengtsson) som gjorde en säsong i Danmark i slutet av karriären.

– ”Padde” gick ju till IFK Göteborg men på den tiden fick man en övergångssumma direkt och sen var det inget mer. Det fanns inte ens något utbildningsbidrag på den tiden, säger Falkehag.

Eftersom Jesper Karlsson spelade två år i Falkenbergs FF så får FFF också ut en solidaritetsersättning. Om summan 27 miljoner kronor visar sig stämma handlar FFF:s del vad gäller den ersättningen om ungefär en kvarts miljon kronor.

Läs mer: FFF:s sportchef Håkan Nilsson om betydelsen av Karlssons flytt

ANNONS