Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Karlsson fortsätter att producera poäng i Nederländerna. Bild: TOON DOMPELING
Jesper Karlsson fortsätter att producera poäng i Nederländerna. Bild: TOON DOMPELING

Jesper Karlsson ska fira jul i Nederländerna

Jesper Karlsson kuppade sig till en straff mot Willem II.
Och efter en assist och ett mål får han snart fira jul med nederländsk mat.
– Jag har sett bilder på det, men det ser inte roligt ut, säger 22-åringen.

AZ Alkmaar-proffset Jesper Karlsson levererar.

I 5–3-segern mot Willem II prickade han kaptenen Teun Koopmeiners huvud med en hörna. Sedan var de ombytta roller. Koopmeiners lämnade över en straff till falkenbergaren. Från elva meter var Karlsson stensäker.

– Jag var ganska klar med vad jag skulle. Jag känner mig trygg därifrån. Jag har gjort misstag tidigare, så jag har börjat hitta lite knep.

Vill du delge dem?

– Är man högerfotad brukar man skjuta åt vänster. Så tänker målvakterna. Jag har studerat alla målvakter jag har fått kontakt med. Jag hade inte tagit någon straff tidigare i AZ, så jag trodde att deras målvakt skulle gå åt höger. Det var bara lägga den åt höger.

Men Karlsson är inte förste straffskytt i AZ Alkmaar. Det är kapten Koopmeiners.

– Han är riktigt bra just nu och hade gjort två mål före straffen. Inför varje straff frågar jag alltid honom om jag får ta den. Nu fick jag den. Han var snäll i dag, säger Karlsson med ett skratt.

Det var nära att Karlsson noterades för ytterligare en poäng. Falkenbergaren spelade fram till Myron Boadu som satte bollen i nät. Men med minsta möjliga marginal visade sig det att anfallare var offside.

De föregående veckorna har varit en aningen svängiga i AZ Alkmaar. Tränaren Arne Slot fick lämna efter att ha ryktats till konkurrenten Feyenoord och därefter blev det uttåg i Europa League – efter att Karlsson blivit utvisad.

– Det har varit upp och ner. Men sådan är fotbollen. Sparkad tränare och ett tungt uttåg i Europa League där jag fick rött kort. Det är klart att man är besviken, men jag har ändå större mål och tankar. Jag måste se framåt. Man kan inte påverka det som redan har hänt. Det är bara att försöka att göra det bästa av situationen.

Allting har dock inte varit dystert. Nyligen utsågs den offensive pjäsen till årets bäste anfallare i allsvenskan.

– Det är sådant man kommer ihåg och ställer i sitt hem. Det är sådant man får titta tillbaka på och vara väldigt stolt över.

AZ har en match till att spela före julafton, mot Vitesse på onsdag. Och jul, ja, det får Karlsson fira i Amsterdam tillsammans med flickvännen Maja och med nederländsk mat på bordet.

– Jag har sett bilder på det, men det ser inte roligt ut.

– Det ser ut som potatismos med typ spenat i. Och någon salamikorv. Det ser sjukt ut, skrattar 22-åringen.