Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jesper Karlsson kan summera en fin första säsong i Eredivisie. Bild: THOMAS BAKKER
Jesper Karlsson kan summera en fin första säsong i Eredivisie. Bild: THOMAS BAKKER

Jesper Karlsson imponerade inför EM-uttagningen

På tisdag ska Janne Andersson presentera EM-truppen.
Inför uttagningen kom Jesper Karlsson med ett formbesked.
22-åringen gjorde två mål i ligaavslutningen.
– Jag ska inte klaga, det var väldigt skönt, säger falkenbergaren.

Jesper Karlssons säsong har varit lång. Egentligen började den redan i december 2019.

Först var det januariturné, sedan en ännu längre försäsong än vad som var tänkt på grund av pandemin, en sommar och höst i allsvenskan och därefter har han spelat vecka ut och vecka in i Eredivisie, Nederländerna.

Nu är i alla fall klubblagssäsongen avslutad. Och Jesper Karlsson visade verkligen framfötterna i den sista ligaomgången mot Heracles Almelo.

Anfallaren blev tvåmålsskytt i 5–0-krossen.

– Det var ett mycket bra avslut på säsongen. Vi spelade som vi alltid ska spela. Det var spelglädje på allihopa och bra energi, säger Karlsson efter överkörningen.

AZ Alkmaar hade en svajig höst, men spelade upp sig betänkligt. Laget slutade på tredje plats med en ynka poäng upp till tvåan PSV Eindhoven, som får kvala till Champions League nästa säsong.

– Det är segt. Det fanns hopp i dag. Vi behövde göra ungefär åtta mål om Utrecht skulle slagit PSV med 2–0. Vi trodde på det och det gillar jag.

Hur summerar du säsongen för lagets del?

– Det har varit upp och ner. Inledningen var inte bra. Matcherna som vi skulle vinna vann vi inte. Det är kanske därför vi inte nådde andraplatsen, eller titeln, som vi strävade efter. Men vi var jättebra i stormatcherna. Vi vann till exempel mot Feyenoord och PSV Eindhoven, även om vi hade det tufft mot Ajax.

För Jesper Karlsson blev säsongen ett genombrott på den internationella scenen. I Eredivisie svarade han för elva mål och tio assist.

– Jag hade aldrig varit utomlands tidigare och jag visste inte riktigt vad jag skulle komma till. På något sätt känns det som att det inte spelar någon roll om man bara tror på det man gör. Även fast det har gått upp och ner så har jag bidragit med mycket. Jag vet att jag är bra när jag får förtroende. Jag är väldigt nöjd med säsongen.

När Karlsson gick till AZ Alkmaar skrev han på ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2025. Men med tanke på framfarten under säsongen, finns det intresse för honom från större klubbar redan nu?

– Jag har sagt till de nära mig och min agent att jag vill ta det efter säsongen. Sedan vet jag att det har varit en bra säsong. Vi får se.

Jesper Karlssons säsong är kanske inte över ännu. EM står för dörren och på tisdag tas den svenska truppen ut. 22-åringen vill varken säga bu eller bä om han tror på en mästerskapsdebut.

– Jag har ingen aning. Det får vi se på tisdag.

Har du några förhoppningar?

– Jag passar på den. Jag tar det som det kommer, säger Karlsson och skrattar.

Han fortsätter:

– Jag är hundra procent redo om jag kommer med.

Har du pratat med Janne Andersson?

– Jag har haft kontakt med Janne och landslaget, men ingen har fått besked än. Det får jag på tisdag precis som alla andra.

När pratade du senast med Janne?

– Någon vecka sedan.

– Det är bra att ha kontakt. De vill också kolla om man är frisk och uttagningsbar.

Jesper Karlsson var med på Sveriges senaste samling och fick då debutera i ”riktiga” landslaget. Den offensive pjäsen spelade 90 minuter i träningsmötet med Estland, som ”Blågult” vann med 1–0.