Jannes råd till landslagsspelarna om Zlatan: "Glöm det"

Under Erik Hamréns ledning var det till stora delar Zlatan Ibrahimovics landslag. För Janne Andersson har det blivit helt annat – efter att Zlatan slutade i landslaget. – Jag sa, glöm vad som har hänt innan, säger Janne Andersson till Fifa.

ANNONS
|

Erik Hamrén berättade inför EM att han skulle sluta som förbundskapten. Kort före mästerskapet skulle dra igång berättade även Andreas Isaksson och Kim Källström att det var färdigspelat i blågult efter EM i Frankrike.

Inför den sista gruppspelsmatchen mot Belgien valde Zlatan Ibrahimovic att meddela omvärlden att han också slutar i landslaget.

För Janne Andersson blev det en nystart som förbundskapten. Framförallt utan Zlatan Ibrahimovic som styrde landslaget under Hamréns ledning.

– Zlatan var en bra kapten för laget och en bra väldigt bra spelare för Sverige, de andra som slutade bidrog med en hel del också. Jag behövde gå in och säga: ”Glöm det som har varit, oavsett om det var bra eller dåligt. Jag bryr mig inte om något av det. Det här är något nytt och det handlar om er, spelarna vi har”, säger Janne Andersson till Fifa och fortsätter.

ANNONS

– Det var viktigt att de tog sig an utmaning och det har de gjort. Den nya kaptenen, Andreas Granqvist, har gjort ett väldigt bra jobb och flera andra unga spelare har kommit in och tagit stora roller.

Nyligen blev Janne Andersson av med sin rådgivare, Lars Lagerbäck. Den svenske tränarikonen valde att tacka ja till jobbet som norsk förbundskapten.

– Med hans erfarenhet så var det väldigt bra att ha honom. Särskilt i starten när jag tog mina första steg, jag upplevde massor av nya saker. Han kunde ge mig bra råd och nu känner jag mig i en bättre position än när jag tog jobbet. Jag hade väldigt gärna fortsatt jobba med Lars men jag känner att jag kommer att vara okej utan honom. Jag förstår också varför han tog jobbet, säger Andersson.

Första uppdraget för Janne Andersson är att ta Sverige till VM i Ryssland. En tuff uppgift. Särskilt då Sverige har missat VM-slutspelet de två senaste gångerna.

– Det är en stor motivation för oss, säger Andersson om de missade slutspelen.

ANNONS