Erik Israelsson jublar efter segern mot AIK.
Erik Israelsson jublar efter segern mot AIK. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Israelsson sköt Helsingborg ur allsvenskan

Kalmar FF hoppades på en poäng borta mot AIK. Det blev tre. Erik Israelssons avgörande 1–0 ger ett grepp om kvalplatsen – och skickar ut Helsingborg från allsvenskan.

|

– Fantastiskt skönt att sätta dit den, säger Israelsson till Dplay.

– Det är inget som är klart än, absolut inte. Det gäller att ha den här moralen och arbetsinsatsen i nästa match också.

IFK Göteborgs storseger mot Östersund, 4–0, skapade en barriär i tabellen som är omöjlig att forcera.

För Kalmar FF handlade det då om att skifta fokus, få ut det mesta och bästa av situationen.

Tre poäng borta mot AIK på Friends arena hade varit det allra bästa.

En pinne hade gett klubben ett litet försprång gentemot sina jagade rivaler.

Noll poäng? Förödande konsekvenser, då den allsvenska framtiden inte längre skulle vara i egna händer.

Därför var assisterande tränaren Stefan Larsson inne på att det gällde att kliva in med rätt tänk till den näst sista allsvenskan omgången.

– Det gäller att ta minut för minut, annars kan det blir för mycket, sade han till Dplay.

– Det gäller att sätta varje pass, varje löpning, varje duell.

Larsson resonerade även att de skulle var rädda om poängen som de började matchen med.

Tankesättet blev grunden till matchplanen.

Försiktigt, kontrollerande och noggrant.

Det handlade om att inte ge bort något gratis, likväl som att ta vara på de chanser som skapades.

På taktiktavlan, alltså.

På Friends arenas dåliga gräsmatta såg det annorlunda ut. Visserligen lyckades Kalmar med det första – att inte ge bort något gratis – men framåt var laget lika trubbigt som tidigare under säsongen.

Fram till 84:e minuten.

Då slog Erik Israelsson till.

Mittfältare nådde högst på Romarios hörna och nickade in bollen bakom AIK-målvakten Budimir Janosevic.

Ett mål som ger Kalmar FF ett stadigt grepp om kvalplatsen framför Falkenberg – och dessutom skickar ut Helsingborg från allsvenskan.

Nu fortsätter klubbens jakt i hemmamötet med Häcken på söndag.

– Det gäller att vi har den här moralen och arbetsinsatsen även i sista matchen. Häcken är ett bra lag som vi lyckades slå i Göteborg på Hisingen i somras. Det är hem och ladda batterierna. Det är hårt jobb som gäller nu, säger Israelsson till Dplay.