Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Internationell fotbollsfest i Halland blir inte av

Vårens Europamästerskap för flickor 17 år i Falkenberg och Varberg kommer inte att spelas. Det beslutet blev klart under onsdagen.

UEFA och Svenska Fotbollförbundet kommunicerade under onsdagen att F17-EM inte kommer att genomföras som det var tänkt mellan 9 och 22 maj.

- Det pågående coronautbrottet får betydande konsekvenser för fotbollen på alla plan. Givet det rådande läget är det enda rimliga att flytta fram de mästerskapsslutspel som ligger närmast framför oss, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Kom inte övveraskande

Ett tråkigt besked, som dock inte kom som någon överraskning för arrangören.

- Det är det enda kloka beslutet. Tanken var att det skulle bli en manifestation för idrotten, lyfta den och få folk att komma hit och träffas. Det är ju inte rätt att göra så under rådande omständigheter, säger Fredrik Janson, VD på Destination Falkenberg, som är arrangör av mästerskapet.

Fem matcher, däribland finalen, skulle ha spelats på Falcon Alkoholfri Arena och tre gruppspelsmatcher var schemalagda på Varberg Energi Arena, tidigare Påskbergsvallen. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det främst en aktör som drabbas rejält.

Strandbaden drabbas

- Det innebär mycket för Strandbaden som är fullbokade från början av maj till 23 maj. För vår del har vi lagt ner mycket jobb på planering och i arbetstimmar, säger Janson.

– Det är stort när ett EM kommer till regionen och ett sånt avbräck skulle drabba många. Vi har nog inte sett slutet av det här och nu är det ett stort antal som ställer in planerade möten, sa Kent Johansson, till HN måndagen.

Fredrik Janson går närmare in på arrangemangets tilltänkta innehåll som nu inte kommer att genomföras.

- Arbetet har varit uppdelat i två delar, där kultur- och fritid har haft hand om genomförandet av matcherna och matchorganisationen. Vårt uppdrag var fanzonen och aktiviteterna utanför planen. Föreningar skulle finnas i fanzone och visa upp sina idrotter, att det finns något för alla och skapa en go känsla, säger Janson och fortsätter kring den uteblivna publikfesten:

- Walking togther 9 maj skulle vara en promenad tillsammans från centrum där man skulle följa en linje till arena. Det skulle hända en hel del saker i stan.

Läs mer: Klassisk ungdomstävling ställs in