Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nej. Gustaf Nilsson var på plats i Stockholm och på Fotbollsgalan. Men FFF-anfallaren vann varken årets nykomling eller årets mål. Men han kan ju vara ganska nöjd med sin säsong ändå.

Inga priser till Gustaf

Nej, Gustaf Nilsson fick inte priset som årets nykomling. FFF-talangen gjorde inte heller det snyggaste målet i år, enligt tittarna.

Damerna kallar utmärkelsen för årets genombrott, herrarna för årets nykomling. Det är ungefär samma sak och 2015 prisades Linköpings Stina Blackstenius och Djurgårdens Kerim Mrabti.

Gustaf Nilsson fick alltså se sig besegrad av Mrabti.

– Säsongen har varit lite upp och ned. Det är ofta laginsatsen som påverkar. Går det inte bra för laget går det inte bra för mig heller. För mig var det en bra första säsong i allsvenskan och jag har lärt mig väldigt mycket, men jag har mycket kvar att ge, säger Mrabti.

Sjukt nog blev Stefan Rodevågs fantastiska mål mot Häcken inte framröstat som ett av de tre snyggaste i år. När HN pratade med anfallaren på måndagen visste han ingenting.

– Jag har inte hört något och skulle jag ha chansen att vinna borde jag väl blivit inbjuden, funderade Rodevåg.

Däremot blev Gustaf Nilssons fullträff mot Åtvidaberg ett av de tre främsta målen. Men även här gick Gustaf miste om ett pris. Åtvidabergs Simon Skrabbs konstspark i sista omgången blev framröstat som årets mål.

Förre FFF:aren Erik Johansson var nominerad som årets back, men det priset gick till Andreas Granqvist.

Andreas Isaksson är inte bara fenomenal på att fånga fotbollar. Kristallbollar fastnar lika gärna i 34-åringens säkra nävar. De är tio nu, utmärkelserna som årets målvakt.

– Helt otroligt. Hade jag inte räknat med när jag började spela fotboll att jag skulle stå här tio gånger, sade han från Globens scen.

Blir det fler?

– Vi får se, kanske en till, säger han och erkänner att det är värre att gå upp och hämta priser än att spela inför fullsatta arenor.

– Jag har scenskräck. Det låser sig, säger han med fast hand om kristallbollen.

Tydligast i sina uppmaningar inför de två playoffmötena med Danmark var Melwin Löwdahl, 8 år. Tillsammans med den två år äldre Frank Johansson Czarnecki fick han dela ut priset för årets bästa forward till den stora idolen Zlatan Ibrahimovic. Och väl på scenen passade Melwin Löwdahl på att skicka ett välmenande tips till den svenske landslagskaptenen:

– Sumpa inte det här, utbrast 8-åringen till Zlatan inför Danmarks-matcherna.

Den svenska superstjärnan kunde inte göra mycket annat än att skratta häpet och kanske bära med sig det raka och konkreta tipset i bakhuvudet.

Sveriges mesta landslagsspelare genom tiderna, Therese Sjögran, avslutade karriären på planen i år. I Globen hyllades Sjögran när hon som första kvinna fick ta emot Fotbollskanalens hederspris.

– Jag är väldigt stolt och glad över att ha fått det här priset, sade Sjögran, numera sportchef i Rosengård.

Till sist delades de mest prestigefyllda priserna ut; Diamantbollen och Guldbollen. Den förstnämnda vanns av målvakten Hedvig Lindahl. Och inte helt oväntat vann Zlatan Ibrahimovic sin tionde Guldboll. (TT/HN)