Idrottssverige sörjer Ingvar Oldsberg

Tv-profilen Ingvar Oldsberg är död och sörjs av Idrottssverige.
– Det är inte mer än ett par veckor sedan vi pratade. Det gör ont i hjärtat, säger fotbollslegendaren Ralf Edström.

ANNONS

På torsdagen kom beskedet att tv-profilen Ingvar Oldsberg gått bort, 76 år gammal.

Oldsberg var länge verksam som sportjournalist och var bland annat kommentator för klassiska Tipsextra.

Fotbollslegendaren Ralf Edström lärde kände Oldsberg väl. När GP når honom har han precis fått beskedet om Oldsbergs död.

– Det är för jävligt. Vi har ju haft mycket kontakt och jag vet att ha varit jävligt sjuk. Det är inte mer än ett par veckor sedan vi pratade. Det brukade vara videor på barnbarn och sånt, säger Edström.

– Han hade en härlig humor och go glimt. En äkta göteborgare, lätt att skratta med. Vi hade bra kontakt. Det gör ont i hjärtat.

ANNONS

Minns du vad ni pratade om sist ni hördes?

– Nej, men det var säkert något fotbollsmässigt. Degerfors handlade det säkert om, Degerfors som är på TV nu, det var säkert det vi talade om. Han tyckte om Degerfors. Han var mycket för de mindre klubbarna.

Edström och Oldsbergs relation sträckte sig långt tillbaka.

– Jag var ju med på Tipsextra-tiden, men det var innan det också. Det är tungt....

– Ingvar har ju kämpat som en galning med sitt. Han har kämpat väl måste jag säga.

I söndags kom beskedet att målvaktslegendaren Ronnie Hellström gått, även han en nära vän till Edström.

– Det blir ju mer och mer så när man är uppe i ålder, det kommer flera samtidigt. Han (Oldsberg) och Ronnie kände jag ju väl också.

Lindeborg: ”En otrolig inspirationskälla”

SVT:s välkände sportjournalist Staffan Lindeborg, 71, mottog också beskedet med sorg.

– Jag blir jätteledsen. Vi åt middag i Göteborg för bara några veckor sedan, och det var en av de roligaste middagarna på jättelänge. Han sa att han var trött, men efter två och en halv timma så var det jag som var tvungen att bryta upp och åka hem till Småland. Man kunde direktsänt den middagen, för det var frågesport och anekdoter och det enda med det andra. Han älskade ju frågesport, precis som jag gör.

ANNONS

Lindeborgs relation med Ingvar Oldsberg sträcker sig närmare 50 år bakåt i tiden.

– Jag lärde känna Ingvar tidigt 70-tal. Han var sportchef på Radio Halland och jag var detsamma på Radio Jönköping. Vår första utlandsresa tillsammans gick märkligt nog till VM i curling i Skottland. Det var varken hans eller min sport egentligen, men vi åkte dit. Han gjorde tv, och jag gjorde radio, säger Lindeborg.

Han, liksom Oldsberg, blev sedermera folkkära profiler i det enormt uppskattade och numera legendariska programmet Tipsextra.

– Han var ju en otrolig inspirationskälla. Positiv, kreativ och en oerhört skicklig tv-personlighet. Han har, precis som Fredrik Belfrage, lärt mig väldigt mycket, säger Lindeborg och fortsätter:

– Han har betytt oerhört mycket för Göteborg, och för tv i Göteborg. Det var ju inte bara Tipsextra, utan alla underhållningsprogram också. Och han har betytt väldigt mycket för Sveriges Television. Så det är en stor förlust och jag hade verkligen unnat honom ett par decennier till.

En annan som haft mycket med Ingvar Oldsberg att göra genom åren är IFK Göteborgs-profilen Glenn Hysén, som nu sörjer sin vän.

– Vi har haft mycket kontakt genom åren och gjort en massa program och sånt. Så jag kände honom väldigt väl och vi hade jättebra kontakt. Jag pratade med honom för någon månad sedan för jag ville ha med honom i vår podd. Fy vad tråkigt, säger Hysén.

ANNONS

Han minns en journalist, programledare och kompis som kunde konsten att underhålla i alla lägen.

– Det var en suverän gubbe. En glad skit som förgyllde ju stämningen var han än var. Och jag minns ju när han var med på flyget hem efter Uefa-cupvinsten 1982. Han gick runt där på planet och intervjuade oss, det är ju hur roligt som helst att se på i dag. Han var en fyndig och intelligent gubbe, så det här känns väldigt tragiskt, säger Hysén.

ANNONS